Incident

Google-dochter houdt pakketbezorgende drones aan de grond na aanvallen door raven

In de Australische hoofdstad Canberra worden er tijdelijk geen pakketjes en maaltijden meer bezorgd door drones van Google-zusterbedrijf Wing, nadat de toestellen herhaaldelijk werden aangevallen door raven. Down under is namelijk het broedseizoen aangebroken en de vogels vertonen territoriaal gedrag. Experts op het gebied van vogelgedrag onderzoeken nu of de bezorgdrones weer veilig kunnen gaan vliegen.

Aanval door raaf gefilmd

Het territoriale gedrag van de raven werd onlangs op video vastgelegd door Ben Roberts, inwoner van een buitenwijk van Canberra en vaste klant bij Wing. Tijdens de lockdown liet Roberts regelmatig boodschappen bezorgen per drone. Onlangs viel het hem op dat de drones regelmatig werden aangevallen door raven uit de buurt. Hij legde één zo’n aanval vast met zijn telefoon. Daarop is duidelijk te zien dat de dronevlucht verstoord wordt door de aanval.

Uit voorzorg houdt Wing de delivery drones nu aan de grond, totdat duidelijk is of de vogels daadwerkelijk een gevaar vormen voor de onbemande luchtvaartuigen. Ook wil het bedrijf zeker weten dat de vogels niet verstoord raken door de drones.

In een verklaring schrijft een woordvoerder van Wing het volgende:

“We hebben enkele vogels in de omgeving geïdentificeerd die territoriaal gedrag vertonen en naar bewegende objecten vliegen. Hoewel dit gebruikelijk is tijdens het broedseizoen, zetten we de natuur op de eerste plaats en willen we dat ornithologische experts dit verder onderzoeken om ervoor te zorgen dat we een minimale impact op het vogelleven rondom onze servicelocaties hebben.”

Nieuw gedrag

Voor zover bekend is er geen vogel gewond geraakt als gevolg van een aanvaring met een drone. Roberts heeft wel begrip voor de tijdelijke onderbreking van de bezorgdienst: “We willen niet dat de vogels gewond raken, ze zijn een belangrijk onderdeel van onze omgeving hier. Ze zijn op dit ogenblik zeker erg territoriaal. Het zijn zeer intelligente vogels. Vraag je eens af hoe een drone er voor hen uit moet zien: het zou voor ons zijn alsof er een vliegende schotel in de voortuin landt.”

Volgens de Australische ornitholoog Neil Hermes is er sprake van nieuw gedrag bij de vogels. “Van oudsher verjagen ze honden en mensen rond hun nesten, maar het aanvallen van drones is nieuw. Aangezien Wing momenteel niet meer in het gebied vliegt, heeft de vogel waarschijnlijk het gevoel dat hij erin is geslaagd de drones voorgoed weg te jagen.”

Flinke groei

Wing, dat onderdeel is van Google-moederbedrijf Alphabet, stelt verder dat dronebezorging tijdens de lockdown extreem populair werd. Uit angst voor besmetting waren er veel mensen die medicijnen, boodschappen en bezorgmaaltijden door de drones van Wing lieten bezorgen in hun voortuin. In 2021 werden er tienduizenden vluchten gemaakt, en die trend lijkt zich in 2022 voort te zetten, stelt een woordvoerder.

Wing maakt gebruik van drones die verticaal kunnen opstijgen en landen en in de lucht verder vliegen als een vliegtuig. Door deze combinatie van een fixed-wing en multirotor-ontwerp hebben de toestellen een groter bereik. Pakketjes worden door middel van een lier naar de grond gebracht.

Andere initiatieven

Wing is niet het enige bedrijf dat drones inzet voor bezorging van pakketjes en maaltijden. Dichter bij huis zet het Ierse bedrijf Manna Aero drones in om inwoners van buitenwijken van Dublin te beleveren. Het bedrijf zegt de leveringen per drone ook in andere Europese landen te willen gaan aanbieden. E-commercegigant Amazon heeft de plannen voor drone delivery afgelopen zomer echter op een laag pitje gezet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier