Nieuws

Amazon opent pre-orders voor Ring home security-drone

De één ziet het als een vliegende privacynachtmerrie, de ander als het ultieme verlengstuk van z’n home security-systeem: we hebben het over de vliegende beveiligingscamera voor thuisgebruik die Amazon een klein jaar geleden aankondigde. Inmiddels neemt Amazon pre-orders van Amerikaanse klanten aan voor de Ring Always Home Cam, zoals de securitydrone voor thuisgebruik officieel heet.

Ring Always Home Cam

De Ring Always Home Cam kost 250 dollar. Voor dat geld krijgen klanten een basisstation met daarop een klein model drone, met een T-vormig ontwerp: bovenaan zitten de propellers, onderaan de accu en de camera. De drone vliegt ’s nachts en tijdens je afwezigheid automatisch op gezette tijden een voorgeprogrammeerde ronde door het huis. Wordt er iets afwijkends waargenomen? Dan krijg je via je smartphone een alert.

Ook kan de drone op afroep in actie komen, bijvoorbeeld als een bewegingssensor die gekoppeld is aan het Ring Alarm beveiligingssysteem een verdachte handeling waarneemt. Daarnaast kan de gebruiker de drone op afstand op inspectie sturen, bijvoorbeeld om te checken of het gas wel is uitgedraaid of het raam wel is dichtgedaan.

Na iedere missie keert de drone automatisch terug naar het basisstation om daar weer opgeladen te worden. De drone is veilig voor mensen vanwege het ontwerp met afgeschermde propellers. Verder is de drone voorzien van sensoren voor obstakeldetectie, dus het toestel zal niet zomaar tegen een voorwerp aanvliegen dat er tijdens een eerdere ronde niet stond.

Dankzij de ingebouwde camera kan de gebruiker op afstand meekijken. Op een smartphone worden de beelden vanuit de drone in 1440 x 1440 HD weergegeven. Ook is het mogelijk om de beelden te bewaren in de cloud, zodat deze later teruggekeken kunnen worden. Inspectierondes voorprogrammeren is een fluitje van een cent: je loopt gewoon met de drone in je hand een rondje door het huis, waarbij de route automatisch wordt opgeslagen.

Pre-orders geopend

Klanten in de VS die interesse hebben in de Ring Always Home Cam worden nu door Amazon uitgenodigd om een pre-order te plaatsen. Daarbij dient men er rekening mee te houden dat het product nog niet is uitontwikkeld en dat men onderdeel wordt van een testprogramma. Onduidelijk is nog wanneer de Ring Always Home Cam voor Europese klanten beschikbaar komt.

Op het gebied van regelgeving hebben gebruikers vooralsnog weinig te vrezen: binnenshuis geldt de regelgeving voor drones immers niet, en bij indoor thuisgebruik zul je ook niet snel met de AVG te maken krijgen. Alleen als het raam openstaat kun je theoretisch een probleem krijgen: er bestaat dan immers een kleine kans dat de beveiligingsdrone het huis uit kan vliegen, en dan val je ineens wel onder de regelgeving.

Privacy

Ondertussen maken privacyvoorvechters zich grote zorgen over de nieuwe securitydrone. Zo werkt het apparaat waarschijnlijk als een magneet voor hackers, die er een grote uitdaging in zien om de controle over dergelijke drones over te nemen. Ook kunnen de cloudsystemen met de door de drone opgenomen beelden gehackt worden.

In het verleden zijn er al voorbeelden geweest van hackers die toegang kregen tot vast opgestelde Ring-camera’s. Ook werden er in het verleden deurbelvideo’s van klanten bekeken door personeel van Ring: je moet er niet aan denken dat hetzelfde gebeurt met een camera die door je huis vliegt. Bedenk dus goed waar je aan begint als je een vliegende beveiligingscamera in huis haalt.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier