ProProductnieuws

Autel introduceert docking station voor EVO II-serie drones

Dronemaker Autel Robotics heeft een automatisch werkend docking station geïntroduceerd voor de EVO II-serie drones. De EVO Nest, zoals de dronebox heet, stelt gebruikers in staat om op afstand dronemissies uit te laten voeren zonder dat er ter plaatse iemand aanwezig hoeft te zijn. Het systeem is compatibel met de EVO II serie, EVO II RTK serie, en de nieuwe EVO II Enterprise serie.

Drone-in-a-box

De toekomst is aan autonoom opererende drones, en daar speelt Autel Robotics met dit product handig op in. Een zelfstandig werkende dronebox heeft als voordeel dat de drone 24/7 standby staat om in actie te kunnen komen. Het is mogelijk om routinematige missies te vliegen, zoals terugkerende inspecties of surveillancevluchten, of in geval van een calamiteit in actie te komen. Na afloop van iedere vlucht opent de box zich en landt de drone zelfstandig in het docking station, om weer opgeladen te worden voor een volgende vlucht.

Het nieuwe drone docking station van Autel is uitgerust met een opklapbare koepel, een glasvezel landingsplaats en een ingebouwde airconditioning om het systeem te koelen op hete dagen. Volgens Autel gaat het om een klein en compact systeem dat zich eenvoudig laat transporteren en implementeren. De dronebox laadt een Autel EVO II drone volledig op in ongeveer 45 minuten. Voor extra veiligheid is de dronebox voorzien van een elektronisch slot en een interne camera.

De EVO Nest heeft een IP54-classificatie, wat betekent dat het systeem geschikt is om op een onbeschermde buitenlocatie geïnstalleerd te worden. Verder biedt de EVO Nest een statusweergave voor elk afzonderlijk onderdeel van het modulaire systeem, waardoor het gemakkelijk is om problemen op afstand te diagnosticeren.

Centrale aansturing

De EVO Nest kan direct worden aangestuurd vanuit het nieuwe flight control platform van Autel, SkyCommand Center. Operators kunnen zodoende op afstand vluchten inplannen en uitvoeren. Het gehele EVO Nest Automatic Flight System bestaat uit de EVO Nest, een drone uit de EVO II-serie, een cloudgebaseerde service en de SkyCommand Center-software.

Het EVO Nest Automatic Flight System maakt gebruik van een open API-interface, wat betekent dat de vluchtparameters van de drone kunnen worden aangepast op basis van zijn omgeving. Autonome starts, inspecties en precisielandingen kunnen allemaal worden aangepast aan branchespecifieke behoeften.

Zodra een drone zijn missie heeft ontvangen, wordt het te inspecteren onderwerp automatisch geïdentificeerd. Afwijkingen worden automatisch gesignaleerd. Tijdens een missie kunnen onder meer de de vliegroute en camerahoek in realtime op afstand worden gewijzigd met behulp van een 4G- of 5G-verbinding.

Het is ook mogelijk om meerdere EVO Nest-systemen te koppelen en meerdere drones gelijktijdig een taak te laten uitvoeren. De gegevens die worden verzameld door zowel de drones als de droneboxen kunnen vanuit een centraal punt on-demand via de cloud worden opgevraagd.

Volgens Autel kan het nieuwe autonome droneboxsysteem ingezet kan worden voor toepassingen zoals powerline-inspecties, site-monitoring, bosbouwinspecties, landbouwmonitoring, veiligheidspatrouilles en verkeerscontroles.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs en beschikbaarheid van het Autel EVO Nest docking station zijn nog niet bekendgemaakt. Om het systeem zonder dronepiloot op locatie in te zetten dient de operator wel te beschikken over een operationele autorisatie voor het uitvoeren van BVLOS-vluchten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier