Incident

Grootschalige storing tijdens Chinese droneshow mogelijk expres veroorzaakt

Afgelopen vrijdag regende het letterlijk drones in de Chinese stad Zhengzhou. Tijdens een droneshow ontstond er een storing als gevolg waarvan tientallen drones oncontroleerbaar uit de lucht vielen. Beelden van het incident gingen de hele wereld over. De organisator van de droneshow vermoedt nu dat de storing expres is veroorzaakt en heeft aangifte gedaan bij de politie.

Regen van drones

Het incident vond plaats op 1 oktober, bij de Wanda Plaza shopping mall in de Zhengzhou High-tech Zone. Ter ondersteuning van een festiviteit werd daar een droneshow gehouden met zo’n 200 drones. Maar halverwege de show ging er iets mis, met als gevolg dat er tientallen drones vanaf flinke hoogte naar beneden komen, en middenin het publiek belandden.

Van het incident verschenen al gauw videobeelden online. Daarop is onder andere te zien hoe een drone op het dak van een auto stuitert en hoe het publiek in paniek uit elkaar stuift. Naar verluidt raakte er wonder boven wonder niemand gewond, en ook de schade lijkt mee te vallen.

Op onderstaande video is de droneshow vanaf het begin te zien, tot het moment dat het misgaat:

Stoorzender

De organisator van de droneshow vermoedt nu dat er mogelijk sprake is van opzettelijke sabotage. Volgens de Chinese techwebsite Kanzhaji is er aangifte gedaan bij de politie: een concurrerende aanbieder van droneshows, die de opdracht aan hun neus voorbij hadden zien gaan, zou een stoorzender hebben ingezet om de show in het honderd te laten lopen. Dat is geen ondenkbeeldig scenario: in 2018 werd in Hong Kong een droneshow gecanceld omdat er toen ook mogelijk sprake was van een stoorzender van een concurrent.

Het is overigens niet voor het eerst dat het flink misgaat met een droneshow in China. Afgelopen zomer vond er een vergelijkbaar incident plaats in Shanghai. Ook toen kwamen er tientallen drones naar beneden gezeild. Daarbij raakten meerdere personen gewond. De show werd weliswaar boven het water uitgevoerd, maar het scheepsverkeer was niet stilgelegd. Ook in de VS is er wel eens iemand gewond geraakt als gevolg van een ongecontroleerd wegvliegende showdrone.

Veiligheid

Vanwege de veiligheid worden droneshows die in Nederland worden gegeven altijd op enige afstand van het publiek gehouden. Ook wordt er vaak met de drones alleen boven water gevlogen, waarbij het scheepsverkeer tijdens de show wordt stilgelegd.

Tijdens een droneshow vliegen er tientallen, honderden of zelfs wel duizenden lichtgevende drones gelijktijdig in de lucht. Aangestuurd vanuit een centrale computer op de grond laten de drones ruimtelijke animaties en figuren zien. Voor de positionering zijn de drones afhankelijk van een goede GPS-ontvangst. Doorgaans zijn de drones zelf niet voorzien van enige intelligentie of sensoren voor obstakeldetectie.

(via DroneDJ)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier