Pro

Omzetting ROC-light & RPA-L naar dronebewijs A2 loopt vertraging op

Het omzetten van ROC-light vergunningen en RPA-L brevetten naar vliegvaardigheidsbewijzen voor Open categorie A2 loopt enige vertraging op. Dat heeft het team dat verantwoordelijk is voor het omzettingsproces per email laten weten. Als reden voor de vertraging wordt een probleem met de koppeling van het systeem van de RDW genoemd. Het is niet nodig om opnieuw een aanvraag in te dienen.

Omzetting

Nationale vliegbewijzen en ontheffingen zoals het RPA-L en ROC-light verliezen op 31 december 2021 hun geldigheid. Om te voorkomen dat dronevliegers die over zo’n papiertje beschikken aan de grond komen te staan, is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met het NLR een omzettingsprocedure in het leven geroepen. Via de website roclightomzetting.nlr.nl kan men tot 31 oktober een verzoek voor een omzetting indienen. Daarbij moet wat bewijs worden aangeleverd en ook moet men verklaren de aanvullende kennismodule te hebben doorgenomen.

Mensen die hun gegevens hebben achtergelaten op deze website hebben tot op de dag van vandaag echter nog niets gehoord over het vervolg. Dat heeft her en der geleid tot flink wat onrust en vragen. Er zijn zelfs mensen die hun aanvraag voor omzetting opnieuw hebben ingediend.

Vertraging

Naar nu blijkt zijn er wat problemen ontstaan in de vertaalslag naar de RDW, die in Nederland verantwoordelijk is voor de afgifte van dronebewijzen. Dat blijkt uit de volgende toelichting per email:

“Er is vertraging in de verwerking van aanvragen.

Het plan was eind september te kunnen starten met de verwerking. Op dit moment wordt er hard gewerkt maar is er vertraging ontstaan met het elektronisch koppelen van de NLR database en de database van de RDW. Zodra dit rond is start de controle en verwerking.

Als u de verplichte velden heeft ingevuld en document(en) heeft geüpload en de juiste vinkjes heeft gezet komt de button ‘aanvraag indienen’. Als u die gebruikt komt u op de laatste pagina waar u bedankt wordt voor de aanvraag. Dat betekent dat informatie is opgeslagen in de ‘aanmelddatabase’, uw gegevens zijn dus ontvangen.

Alle ingediende aanvragen worden in batches handmatig gecontroleerd. Als er iets ontbreekt of onjuist is ontvangt u een melding. Mogelijk moeten wij informatie opvragen bij uw exameninstantie. Als de aanvraag volledig en correct is , vraagt NLR inlog informatie aan bij de RDW die u daarna van het NLR per email ontvangt.

Zodra wij kunnen starten met controleren en verwerking krijgt u van ons een melding.

Het ROC Light omzetting team van NLR”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier