Opmerkelijk

Creepy: drone schakelt doelwit uit na swipe op display [video]

Het lijkt een beetje alsof je naar een futuristische videogame kijkt, maar het is toch echt realiteit: in een nieuw reclamefilmpje van het Amerikaanse defensiebedrijf Spear UAV is te zien hoe een soldaat letterlijk door middel van een swipe op het display van zijn controller een drone het commando geeft om een doelwit uit te schakelen.

Micro Tactical UAS

In principe gaat het op Dronewatch vooral over civiele drones, dus multirotors en fixed-wing toestellen die voor vreedzame doeleinden worden gebruikt. Maar af en toe is het best interessant – en ook zorgwekkend – om te zien hoe de ontwikkelingen gaan als het gaat om militaire toepassingen van kleinformaat drones.

Neem nu het Ninox 40 Micro Tactical UAS-systeem van het Amerikaanse bedrijf Spear UAV. Het betreft een compacte quadcopter met aan boord een explosieve lading, bedoeld om zeer gericht doelen uit te kunnen schakelen. De drone wordt door middel van een granaatwerper gelanceerd om zodoende snel operationeel te zijn. Eén soldaat kan via zijn tablet meerdere drones besturen.

In onderstaande video is te zien hoe een doelwit met één druk op het scherm kan worden geselecteerd. Daarna is het slechts een kwestie van een swipe om de drone automatisch op het doelwit af te sturen en zijn explosieve lading te laten ontploffen. Nu nog zit er een soldaat van vlees en bloed achter de knoppen, maar de volgende stap is natuurlijk om de drone zelfstandig zijn doelwit te laten kiezen en tot actie over te gaan.

Ethische vraagstukken

Het probleem met dit soort technologie dat je erop kunt wachten dat het in de verkeerde handen valt. Bovendien roept de ’gamificering’ van dodelijke gevechtshandelingen allerlei ethische vraagstukken op. En tot slot kun je je afvragen hoe wenselijk het is dat algoritmen op een goed moment gaan beslissen over leven en dood.

Wat vind jij: is dit een positieve ontwikkeling, of niet? Zou het Nederlandse leger ook moeten gaan experimenteren met dergelijke systemen?

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Creepy: drone schakelt doelwit uit na swipe op display [video]

 • Citeer:
  “Ethische vraagstukken
  Het probleem met dit soort technologie dat je erop kunt wachten dat het in de verkeerde handen valt. Bovendien roept de ’gamificering’ van dodelijke gevechtshandelingen allerlei ethische vraagstukken op”.

  Zijn dodelijke gevechtshandelingen sowieso niet ethisch onverantwoord?
  Het was toch wachten op dit soort acties? De mensheid is compleet losgeslagen!

  Beantwoorden
 • Eigenlijk is het dus een kamikaze drone, geschikt voor éénmalig gebruik.

  Goed voor de verkoop…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier