Gerucht

DJI Mavic 3 verschijnt op 5 november, heeft (nog) geen Cx-label

De komende weken zit er flink wat productnieuws van DJI aan te komen. Als eerste zal op 20 oktober naar verwachting de Ronin 4D verschijnen, in combinatie met de nieuwe Zenmuse X9 camera. Op 27 oktober staat de lancering van de Action 2 op het programma. Op 5 november tenslotte zal de Mavic 3 officieel aangekondigd worden. Maar zoals het er nu naar uitziet zal de drone in eerste instantie geen Cx-label hebben.

Ronin 4D, Zenmuse X9, Action 2

DJI heeft middels een aantal teasers laten weten dat er drie productlanceringen aan zitten te komen. Als eerste zal DJI een professionele opvolger van de Ronin stabilizer aankondigen: het gaat om de Ronin 4D, die niet alleen drie-assige stabilisatie biedt, maar ook deinende (loop)bewegingen kan compenseren. Samen met de Ronin 4D zal DJI de Zenmuse X9 camera aankondigen, met 6K resolutie. Deze aankondiging staat gepland voor 20 oktober.

Bron: Twitter/OsitalV

Op 27 oktober komt er een tweede productaankondiging. Hierbij gaat het om de DJI Action 2, oftewel DJI’s antwoord op de onlangs gelanceerde GoPro 10. Je kunt een pocketformaat camera verwachten met nog betere stabilisatie en de mogelijkheid om de camera door middel van een smartphone te bedienen (handig in combinatie met FPV drones).

Bron: DJI

DJI Mavic 3

Het productnieuws waar menig lezer van Dronewatch naar uitkijkt betreft natuurlijk de introductie van de DJI Mavic 3. In de afgelopen maanden heb je regelmatig de laatste geruchten over de Mavic 3 voorbij zien komen op Dronewatch. Inmiddels zijn er flink wat details bekend: zo zal de opvolger van de Mavic 2 Pro en Zoom gaan beschikken over een dubbele cameramodule, zal er sprake zijn van verbeterde obstakeldetectie en ook kunnen we een high-end uitvoering van de Mavic 3 tegemoet zien, de Mavic 3 Cine met 1 TB SSD en ProRes codec. Meer specs lees je terug in dit artikel.

Bron: Twitter/JasperEllens

Inmiddels weten we vrijwel zeker dat 5 november de introductiedatum wordt. Ook zijn er inmiddels labels van de nieuwe drone opgedoken in het registratiesysteem van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC. Helaas lijkt het erop dat de Mavic 3 (nog) geen Cx-classificatie zal hebben. Want als de drone wel zo’n klasse-aanduiding zou hebben, dan zou deze hoogstwaarschijnlijk ook op het productlabel terug te vinden zijn. Dat betekent dat je de Mavic 3 tot eind 2022 in Open categorie A2 kunt gebruiken (op 50 meter afstand van mensen), en na 1-1-2023 alleen nog in Open categorie A3.

Achteraf Cx-label toekennen

Het zou ons niet verbazen dat DJI in een later stadium alsnog een Cx-label kan toekennen aan de Mavic 3, maar de grote vraag is of dat ook met terugwerkende kracht kan. Als deze mogelijkheid er komt, dan moet je daarvoor waarschijnlijk terug naar een dealer, omdat de drone formeel gezien opnieuw in de handel gebracht moet worden. Voor DJI Enterprise-drones was er eerder sprake van zo’n constructie.

Het is te hopen dat DJI in samenspraak met EASA alsnog tot een oplossing komt voor dit probleem, want zolang de drone geen Cx-label heeft, zal er in de EU waarschijnlijk een stuk minder interesse zijn in de nieuwe drone. Zodra de drone wel een Cx-label krijgt, dan is het te hopen dat het om een C1-label gaat, maar dan moet DJI er wel voor zorgen dat het startgewicht onder de 900 gram blijft.

DJI Mavic 3
Bron: Twitter/JasperEllens
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier