Opmerkelijk

‘A-Team’ is droneteam te snel af bij reddingspoging honden op La Palma

Een Spaanse drone-operator die op het punt stond om drie door de lava ingesloten uitgemergelde honden op La Palma per drone te evacueren kreeg gisteren de verrassing van zijn leven. Het plan was om de dieren door middel van een net te vangen en ze vervolgens over de lavastroom heen te tillen. Maar toen de drone ter plaatse kwam, bleken de honden op mysterieuze wijze al gered te zijn door een groep dierenactivisten die zich het ‘A-Team’ noemt.

Dierenleed

Het Canarische eiland La Palma is al weken in de ban van de uitbarstende Cumbra Vieja-vulkaan, waarvan de voortdurende lavastromen inmiddels meer dan 1.500 huizen hebben vernield. Duizenden eilandbewoners zijn geëvacueerd. Het lijkt er niet op dat de vulkaan op korte termijn weer tot rust komt.

De lava zorgt ook voor veel dierenleed. Zo werden er vanuit de lucht drie honden waargenomen, die wekenlang in een verlaten tuin bedekt met vulkanische as zaten en geen kant op konden. De honden konden hun isolement overleven dankzij drones die voedselpakketten dropten. Maar de dieren redden leek een onmogelijke opgave: helikopters mogen niet naar het gebied vliegen vanwege het hete gas dat hun rotors kan beschadigen.

Evacuatie per drone

Jaime Pereira, CEO van drone-operator Aerocamaras, kwam daarom met het plan om de honden per drone te evacueren. Door middel van een fors formaat drone uitgerust met een groot vangnet wilde hij de honden één voor één gaan vangen en ze in veiligheid brengen door ze over een afstand van 450 meter over de stromende lava te transporteren.

“Het zou voor het eerst zijn dat een dier wordt gered met een drone en ook voor het eerst dat het dier eerst moet worden gevangen. De uitdaging is dat we per poging slechts vier minuten hebben om een ​​hond naar het net te lokken en nog eens vier minuten om hem over te vliegen. Wat we niet willen, is dat de batterij leeg raakt terwijl we over de lava vliegen. Maar dit is mogelijk de laatste optie om de honden te redden. Maar we gaan het erop wagen”, vertelde Pereira voorafgaand aan de reddingsactie.

A-team

Na een aantal oefenvluchten moest de evacuatie gisteren daadwerkelijk plaats gaan vinden. Maar toen de drone op de locatie kwam waar de honden gevangen zaten, bleken ze in geen velden of wegen te bekennen. Dit tot grote verrassing van de drone-operator en de andere betrokkenen. In plaats van de honden zagen ze wel een spandoek hangen.

Wat bleek: de honden waren al gered. Een nog onbekend ‘A-team’ had de dieren al uit hun benaderde positie bevrijd en een spandoek opgehangen, met daarop de tekst ‘Fuerza La Palma. Los perros están bien. A-Team’ (De kracht van La Palma. De honden maken het goed. A-Team).

Koele route

Onduidelijk is wie of wat het A-Team is en waar de honden gebleven zijn. Vermoed wordt dat het gaat om een aantal dierenactivisten die met gevaar voor eigen leven over de gestolde korst van de lava zijn gelopen om de honden op te halen. Mogelijk hebben ze daarbij wel gebruik gemaakt van een drone met warmtebeeldcamera, om een relatief ‘koele route’ uit te stippelen over het lavaveld.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier