#advPro

Nieuwe waterstofdrone van Doosan Mobility Innovation moet helpen om energietransitie op Noordzee te versnellen

Doosan Mobility International (DMI) heeft op vrijdag 29 oktober 2021 zijn 2e generatie waterstofdrone DS30W voor de Europese markt gelanceerd tijdens een bijeenkomst van het Maritime Emerging & Enabling Technologies Innovation Park (METIP) in Den Helder. De waterstofdrone werd gedemonstreerd door DroneQ Robotics. Tevens werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met als doel om gezamenlijk toepassingen in de maritieme en offshore-industrie te gaan onderzoeken. Dit ter ondersteuning van de energietransitie op de Noordzee.

Duurzame onbemande luchtvaart

Drones die worden aangedreven door een brandstofcel hebben de potentie om een revolutie te ontketenen op het gebied van duurzame onbemande luchtvaart. Door de langere vliegtijd ten opzichte van accugebaseerde systemen komt er een heel scala aan nieuwe toepassingen binnen handbereik, zoals het over lange afstanden inspecteren van pijpleidingen of het vervoeren van spoedeisende goederen naar offshore-installaties op zee.

Het Koreaanse bedrijf Doosan Mobility International is een voorloper als het gaat om de ontwikkeling van waterstofdrones. In 2020 kondigde DMI zijn eerste waterstofdrone aan: de DS30. Deze bood een lange vliegduur van ruim twee uur. De DS30W is de opvolger van dit systeem en biedt onder andere een betere windbestendigheid.

Samenwerking

Na de eerste officiële Europese vlucht van de nieuwe waterstofdrone DS30W kondigde DMI aan zich te hebben aangesloten bij het METIP en daartoe een convenant heeft getekend met het METIP en DroneQ Robotics. De intentie is om gezamenlijk toepassingen voor waterstofdrones te onderzoeken, door het testen, demonstreren en valideren van use cases en pilots in de maritieme en offshore-industrie op de Noordzee. Hierbij worden de mogelijkheden verkend die nieuwe Europese regelgeving biedt voor de inzet van onbemande en autonome systemen.

DMI stelt zijn nieuwe generatie waterstofdrones beschikbaar voor test- en demonstratievluchten. METIP faciliteert de use cases en pilotprojecten. DroneQ Robotics zorgt als preferred operator voor de (vlieg)technische bijstand.

John Troch, medeoprichter van DroneQ: “De tweede generatie waterstofdrone van Doosan Mobility International heeft een vliegduur van twee uur en is bestand tegen slechte weersomstandigheden, wat het toestel uitermate geschikt maakt voor complexe maritieme toepassingen zoals het inspecteren van offshore-installaties of het uitvoeren van search and rescue-missies.”

Versnellen van de energietransitie

De Noordzee speelt een sleutelrol in energietransitie. De grootschalige ontwikkeling van offshore windparken en andere hernieuwbare energiebronnen, de bestaande offshore olie- & gaswinning, de productie van waterstof en ondergrondse opslag van CO2 vergt een integrale aanpak en integratie van de diverse systemen voor energiewinning. Met name offshore logistiek speelt een belangrijke rol bij het veilig en efficiënt opereren van het offshore energiesysteem. Hierbij kunnen waterstofdrones een grote rol spelen.

“Innovatieve, veilige, duurzame en efficiënte oplossingen waarbij opkomende sleuteltechnologieën toegepast worden, leveren een relevante bijdrage aan een succesvolle energietransitie op de Noordzee en de versnelling daarvan”, zegt John Spee (projectmanager METIP).

Over Doosan Mobility Innovation

Doosan Mobility Innovation creëert ’s werelds eerste gecommercialiseerde waterstof-brandstofcelsysteem voor drones, die een vier keer zo lange vliegtijd hebben dan accu-aangedreven drones. Vanwege de lange vliegduur worden de waterstofdrones van DMI gebruikt in verschillende industriële sectoren, waaronder inspectie van nutsvoorzieningen, logistiek, milieumonitoring en openbare veiligheid. Op basis van deze groene technologie lanceerde DMI in 2019 met succes zijn producten in de VS, China en Korea en zal het zijn activiteiten wereldwijd uitbreiden.

Over METIP

Het Maritime Emerging Technology Innovation Park (METIP) is mogelijk gemaakt door de Regio deal Maritieme Cluster Kop van Noord-Holland. Met deze Regio Deal werken het Rijk, provincie Noord-Holland, gemeente Den Helder, het samenwerkingsverband De Kop Werkt! en andere (publieke en private) partners aan een integrale aanpak om het leef-, woon- en werkklimaat in de Kop van Noord-Holland te versterken.

Over DroneQ Robotics

DroneQ Robotics is een next-generation Unmanned Vehicle System Operator & Integrator, waarbij operationele processen en autonomie belangrijke factoren zijn voor operaties in de lucht, op het land, op het water en onder water. Werkgebieden zijn onder meer Unmanned Aerial Systems (Drones), Unmanned Surface Vessels (USV) en Remotely Operated Vehicles (ROV’s).

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier