Opmerkelijk

‘Drone Badminton’ stelt slechtzienden in staat om potje te badmintonnen

Japanse onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Tsukuba hebben een nieuw spel bedacht dat mensen met een visuele handicap in staat stelt om badminton te spelen. Het spel heet ‘Drone Badminton’ en is gebaseerd op een kleine drone die door middel van een speciaal racket met ingebouwde sensoren naar de tegenspeler kan worden gedirigeerd. Slechtzienden zijn enthousiast over het nieuwe spel.

Drone in plaats van shuttle

Drone Badminton werd bedacht door professor Yoichi Ochiai en uitgewerkt door zijn studenten. Normaal gesproken is het voor slechtzienden vrijwel onmogelijk om een racketsport zoals badminton te spelen. De shuttle vliegt simpelweg te snel om tijdig te kunnen worden opgemerkt, laat staan dat er dan nog tijd is om deze met een racket te raken.

Ochiai kwam op het idee om de shuttle te vervangen door een kleine drone van het type DJI Tello, en de rackets door frames met sensoren in plaats van snaren. De sensoren in het frame detecteren het moment dat de droneshuttle het racket ‘raakt’, waarna de drone van richting verandert. Voor de veiligheid voegde het team een kooiconstructie toe aan de drone.

Het uitgangspunt is dat de droneshuttle wordt ‘weggeslagen’ in de gewenste richting, waarna de droneshuttle veel langzamer dan een normale shuttle naar de tegenspeler vliegt. Die heeft dan ruim de tijd om te anticiperen op de aankomende droneshuttle, en kan de droneshuttle terug’slaan’. Het systeem herkent vier soorten slagen, waaronder smash, netdrop en clear. Door de stand van het racket aan te passen kan de droneshuttle naar links of naar rechts worden gestuurd.

‘Erg leuk om te spelen’

Het systeem is getest door mensen die op latere leeftijd een visuele handicap ontwikkelden. Ondanks de veel lagere snelheid en wendbaarheid vonden ze het erg leuk om Drone Badminton te spelen. De onderzoekers benadrukken dat het principe ook toegepast zou kunnen worden op andere racketsporten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier