Amerikaans elektriciteitsnet was waarschijnlijk doelwit van drone-aanval
In de VS is een overheidsdocument geopenbaard waaruit blijkt dat een nog onbekende partij afgelopen zomer heeft geprobeerd om een deel van het elektriciteitsnet plat te leggen door middel van een drone-aanval. Nabij een hoogspanningsstation werd een drone van het type DJI Mavic 2 gevonden, met daaraan een dikke koperdraad bevestigd. Het is het eerste gedocumenteerde geval van dit type aanslag in de VS.
Gemodificeerde Mavic 2
Het incident vond in juli vorig jaar plaats in de Amerikaanse staat Pennsylvania, blijkt uit een gezamenlijk veiligheidsrapport dat onlangs openbaar werd gemaakt door het Department of Homeland Security (DHS), de Federal Bureau of Investigation (FBI), en het National Counterterrorism Center (NCTC).
Uit het rapport blijkt dat medewerkers van het elektriciteitsbedrijf tijdens hun werkzaamheden een gecrashte DJI Mavic 2 aantroffen, met daaraan een nylon koord, waaraan een dikke koperdraad was bevestigd. Van de drone was de camera verwijderd en ook was getracht om het serienummer onleesbaar te maken.
Waarschijnlijk is gepoogd is om met de drone een aanslag te plegen op het schakelstation. Door met de koperdraad in de buurt van de hoogspanningslijnen te komen was mogelijk kortsluiting ontstaan, als gevolg waarvan de stroomvoorziening aan duizenden inwoners in gevaar had kunnen komen.

Eerste bekende geval
“Dit is het eerste bekende geval waarbij een gemodificeerde UAS [onbemand luchtvaartuig] in de Verenigde Staten is gebruikt om specifiek energie-infrastructuur aan te vallen”, aldus de veiligheidsdiensten. “We achten het waarschijnlijk dat de drone die in de buurt van een elektrisch onderstation werd gevonden bedoeld was om de stroomlevering te verstoren door een kortsluiting te creëren en daarmee schade aan transformatoren of distributielijnen toe te brengen, gegeven de vindplaats en de modificaties aan het toestel.”
Onduidelijk is nog of de gemodificeerde drone daadwerkelijk de stroomvoorziening had kunnen lamleggen. Ook is nog onduidelijk of er mogelijk een verband bestaat met eerdere voorvallen. Zo werden er in 2019 gedurende een aantal nachten drones waargenomen rondom het Palo Verde Nuclear Generating Station, de grootste kerncentrale in de VS. Ook toen konden er geen verantwoordelijken achterhaald worden.
Toenemend gevaar
Veiligheidsexperts wijzen erop dat het gevaar dat consumentendrones worden ingezet om aanslagen te plegen op civiele of militaire doelen hoe dan ook reëel is, en toeneemt. “De technologie is inmiddels zo wijdverspreid geraakt dat terroristen en drugsbendes volop gebruik maken van drones om aanslagen te plegen en drugs te smokkelen.”
In 2018 liet Green Peace een drone neerstorten nabij een Franse kerncentrale, om daarmee aandacht te vragen voor de gebrekkige beveiliging van dergelijke installaties. In 2016 crashte een racedrone op het terrein van een Zuid-Afrikaanse kerncentrale. Daarbij was geen opzet in het spel.
Situatie in Nederland
In Nederland is het sinds 31-12-2020 verboden om met drones boven vitale infrastructuur te vliegen. Rond schakelstations zijn echter geen no-drone zones ingesteld, blijkt uit een inventarisatie in de GoDrone-app die dronevliegers kunnen raadplegen om te zien waar ze wel en niet mogen vliegen. Wel zijn dergelijke installaties in deze app aangemerkt als gebieden met een verhoogd risico.
Dronefabrikanten moeten er vanaf 1-1-2023 voor zorgen dat de door de overheid aangewezen no-drone zones worden opgenomen in het geozoneringsysteem van nieuw verkochte drones. Deze technologie is echter niet waterdicht, dus de vraag is of geozonering een effectief middel is om opzettelijk misbruik van drones te voorkomen.

(bron: ABC News)