Pro

Havenbedrijf Rotterdam gaat fixed-wing drones inzetten voor toezicht en inspecties

Ter bevordering van de veiligheid in het Rotterdamse havengebied wil het Havenbedrijf Rotterdam in de toekomst drones gaan inzetten om toezicht te houden en inspecties uit te voeren. Ter voorbereiding daarop werden onlangs diverse testvluchten uitgevoerd met een fixed-wing drone van het Nederlandse bedrijf Avy. Aan de kade van het Yangtzekanaal verscheen zelfs een tijdelijk drone-commandocentrum. 

Pilotproject

De haven van Rotterdam is één van de grootste zeehavens ter wereld. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee op het gebied van veiligheid en onderhoud. Zo heeft alleen al de havenmeester een flink takenpakket: denk aan toezicht op zee- en binnenvaartinspecties zoals bijvoorbeeld bunkeren, waterverontreiniging, boord-boord overslag, zonering/gevaarlijke stoffen, wal-boord overslag, luchtverontreiniging (rook/roet) en reparatie aan boord van schepen.

Om de de haven veiliger, slimmer en sneller maken wordt er regelmatig geëxperimenteerd met innovatieve technologieën, waaronder drones. Daartoe werd vorige week een stuk van de kade aan het Yangtzekanaal omgebouwd tot drone port. Tijdens de demoweek werden verschillende dronevluchten in de Amalia-, Ariane- en Alexiahavens uitgevoerd. Ook werd de camera getest die tijdens de dronevluchten zicht moet houden op havenactiviteiten en inspecties van haven-assets -zoals bijvoorbeeld kademuren- van het Havenbedrijf Rotterdam. 

Voor deze pilot werd de Avy Aera fixed-wing drone ingezet. Deze drone kan langere afstanden met hogere snelheid afleggen, waardoor met 2 à 3 toestellen de hele haven bestreken kan worden en de drone bij incidenten heel snel ter plekke kan zijn. Daardoor is de inzet interessant voor verschillende soorten werkzaamheden van de Divisie Havenmeester; het afhandelen van incidenten, slimmer patrouillevaren, inspectie- toezicht op scheepsactiviteiten, port security en ook verkeersafhandeling. 

Volgende proefperiode

Er was veel belangstelling voor de verschillende demonstraties, vooral uit de hoek van overheidsdiensten zoals de voedsel- en warenautoriteit, spoor- en netwerkbeheerders, maar ook logistieke dienstverleners, agentschappen en scheepsrederijen. Begin 2022 volgt de volgende langdurige drone-operatie; over een periode van 5 maanden worden er dan op wekelijkse basis vluchten uitgevoerd. Ook externe partijen kunnen dan testverzoeken voor de inzet van drones indienen. 

Voor de proefperiode in 2022 zal een nieuw Avy toestel in combinatie met het Avy Docking Station worden ingezet. Dit systeem biedt een nog hogere mate van autonomie en kan zwaardere weerscondities aan. Het dronestation zal dan bij het Rotterdamse Loodswezen op de Pistoolhaven geplaatst worden, waardoor het vlieggebied verder wordt uitgebreid. Nieuw is in die operatie het gezamenlijk gebruiken van hetzelfde luchtruim door de helikopters van het loodswezen en drones; iets wat in de toekomst helder en veilig geregeld moet worden. 

De bedoeling is dat de drones uiteindelijk vanuit het Haven Coördinatie Centrum kunnen worden aangestuurd. In de toekomst zullen ook andere nieuwe ontwikkelingen bekeken en getest worden, zoals bijvoorbeeld het vervoeren van onderdelen en ladingmonsters zodat deze in de toekomst naar schepen kunnen worden getransporteerd. 

Luchtruimbeheer

Het Havenbedrijf Rotterdam is niet de enige zeehaven die drones wil gaan inzetten. Zo worden er boven het havengebied van Antwerpen al regelmatig inspectievluchten uitgevoerd door autonoom vliegende drones. Port of Antwerp is door de Belgische overheid zelfs aangewezen als manager van het regionale luchtruim.

Zo ver is het in Rotterdam nog niet: in Nederland is er nog geen sprake van decentralisering op het gebied van zonering. Met de invoering van U-space komt daar mogelijk verandering in en de Port of Rotterdam ziet daarin een rol voor zichzelf weggelegd, blijkt uit een whitepaper van het bedrijf.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier