Pro

Nieuwe app laat Mavic 2 automatisch opstijgen en landen op varend schip

Het in Singapore gevestigde bedrijf Volarious heeft een app ontwikkeld die bedoeld is om het lanceren van en landen op varende schepen te vergemakkelijken. Dankzij de V-Line Boat Mode kan een drone van het type DJI Mavic 2 niet alleen automatisch opstijgen en landen, maar het schip ook automatisch volgen tijdens het varen. Ook compenseert het systeem tijdens de landing voor deining door golfslag. De app werd ontwikkeld voor gebruik in combinatie met het kabeldronesysteem van Volarious, maar kan ook stand-alone benut worden.

Uitdagingen

Veel patrouilleboten hebben weinig ruimte aan dek voor het lanceren en landen van drones. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee voor onervaren piloten, aangezien één verkeerde beweging kan betekenen dat de drone in het water valt. Het alternatief is om de drone met de hand te vangen zodra deze zich in de buurt van het schip bevindt, maar ook dat is niet zonder risico. Zeker bij heftige deining is een ‘hand catch’ niet aan te raden.

Een ander nadeel die het verplaatsen van een schip met zich meebrengt is dat reguliere kabeldronesystemen niet gebruikt kunnen worden. Bij zo’n systeem wordt de stroom via een kabel (‘tether’) aangevoerd vanaf een grondstation. Het voordeel is dat de vliegtijd op die manier in principe onbeperkt is; het nadeel van een kabeldronesysteem is dat het grondstation niet of lastig verplaatst kan worden zolang de drone in de lucht hangt. Daardoor zijn kabeldrones lastig in te zetten vanaf bijvoorbeeld patrouilleboten.

V-Line Boat Mode

De nieuwe V-Line Boat Mode in de Volarious-app moet hier verandering in brengen. Het gaat om software die de bewegingen van de drone afstemt op die van de boot. Het systeem kan zowel met het V-line kabeldronesysteem systeem als zelfstandig gebruikt worden, dus met een vrij vliegende drone.

“We hebben de V-Line Boat Mode gebouwd met als doel om het hele proces volledig te automatiseren, van opstijgen tot landen”, zegt Weiliang Zhang, oprichter van Volarious. “Deze innovatie stelt gebruikers in staat om hun operationele capaciteit uit te breiden, bijvoorbeeld tijdens patrouilles in havengebieden en binnenwateren.”

Landing pad en app

Om gebruik te kunnen maken van de geautomatiseerde functie, hebben gebruikers een speciale landing pad en de Volarious-app nodig. Met één klik op de knop stijgt de drone op, om daarna automatisch het schip te volgen. Daardoor is het mogelijk om vanaf grote hoogte toezicht te houden op de omgeving terwijl het schip doorvaart. Het systeem is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de DJI Mavic 2 Enterprise Advanced, die naast een optische zoomcamera ook een warmtebeeldcamera bevat.

Tijdens de landing begeleiden geavanceerde algoritmen de Mavic 2 om nauwkeurig terug op het schip te landen. Daarbij worden de drift en schommelende bewegingen van het vaartuig automatisch gecompenseerd. Het systeem kan vanuit de kajuit bediend worden.

Kabeldrone

De nieuwe app kan ook gebruikt worden in combinatie met het V-Line kabeldronesysteem. Volarious benadrukt verder de mogelijkheid om de drone live videobeelden van hoge kwaliteit te laten streamen via 5G, om zodoende ook andere partijen te laten meekijken tijdens een patrouillevaart.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier