Nieuws

Amazon heft team op dat werkte aan traffic management software voor bezorgdrones

Een Frans teamonderdeel van Amazon dat werkte aan de ontwikkeling van traffic management software voor autonoom vliegende bezorgdrones is onlangs opgeheven. Dat meldt de zakenkrant Bloomberg. Het team werd opgericht in 2017 als onderdeel van Prime Air, de drone delivery-ontwikkeltak van Amazon. De opheffing van het Franse team volgt op een grote reorganisatie vorig jaar bij Prime Air in het Verenigd Koninkrijk.

Traffic management software

Het in Parijs gevestigde Prime Air-ontwikkelcentrum werd in mei 2017 geopend in het regionale hoofdkantoor van de technologiegigant in Clichy, nabij Parijs. Amazon beschreef de opening destijds als “een grote investering om onderzoek en ontwikkeling in Frankrijk te stimuleren.”

Het twaalfkoppige team had als opdracht om software te ontwikkelen waarmee bezorgdrones van Amazon in de toekomst automatisch hun route zouden kunnen uitstippelen. De ambities waren torenhoog: de traffic management software moest “veilige drone-operaties op lage hoogte mogelijk maken, toegang geven tot het luchtruim en geofencing, realtime identificatie en scheiding van luchtverkeer mogelijk maken, en vluchtplanning uitvoeren inclusief maatregelen voor noodsituaties en het vermijden van slecht weer.”

Maar na nu blijkt zijn de meeste medewerkers op andere projecten gezet, blijkt uit profielupdates op LinkedIn. Zo zouden tenminste acht programmeurs zich nu bezig houden met de ontwikkeling van software ter ondersteuning van covidtesten.

Prime Air

Prime Air werd in december 2013 aangekondigd door Amazon-topman Jeff Bezos. Het doel was om kleine klantbestellingen binnen 30 minuten door drones te laten afleveren. Amazon ging voortvarend te werk en opende wereldwijd diverse test- en ontwikkelcentra. In 2016 werd een eerste commerciële proef met drone delivery uitgevoerd bij Cambridge, in het VK. En in 2019 kondigde Amazon een nieuw model van de delivery drone aan.

Achter de schermen bleek het echter flink te rommelen bij Prime Air. Niet alleen werd Amazon links en rechts ingehaald door partijen als Google-zusterbedrijf Wing en de Ierse startup Manna Aero, ook werd vorig jaar plotsklaps een groot Prime Air-ontwikkelcentrum in het VK gesloten. Daarbij werden 100 medewerkers herplaatst of ontslagen. Tegenover Wired klaagden ex-werknemers over een chaotische werksfeer en managers zonder enige kennis van zaken.

Daar komt nu dus de sluiting van het Franse ontwikkelteam bij. Toch benadrukt een woordvoerder van Amazon dat het bedrijf “grote vooruitgang boekt in de richting van onze visie van klantbestellingen in 30 minuten of minder per drone.” Daar wordt inmiddels wel een belangrijke nuance aan toegevoegd: “We erkennen dat de enige oplossing die het waard is om te lanceren een veilige is, en we blijven nauw samenwerken met regelgevers in die missie.”

Vacatures

Prime Air heeft nog ontwikkelcentra in de VS, het VK, Oostenrijk en Israël. Amazon heeft momenteel 111 vacatures voor zijn Prime Air-divisie, voornamelijk gevestigd in de VS, en werft drone-operators in de Amerikaanse staat Oregon, evenals software- en hardware-ingenieurs en wetenschappers op het gebied van computer vision.

(coverfoto: Smithsonian National Air and Space Museum)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier