Pro

Nieuw platform moet drone-onderzoekers internationaal gaan verbinden

Tijdens de volgende editie van de Amsterdam Drone Week zal een nieuw internationaal platform gelanceerd worden dat als doel heeft om drone-onderzoekers, onderzoeksinstellingen en bedrijven van over de hele wereld met elkaar in contact te brengen. Het platform gaat Drone Fusion heten en is een initiatief van onderzoeker Thierry Tartarin en docent Heino Brink.

Kennisdeling bevorderen

Drones hebben de potentie om in de komende jaren voor veel banen en bedrijvigheid te zorgen. Maar om dat mogelijk te maken is kennisdeling een vereiste, stellen de initiatiefnemers. Opleidingsinstellingen moeten volgens hen nu inspelen op deze ontwikkeling om straks de boot niet te missen.

Tijdens zijn promotieonderzoek aan de TU Delft kwam Thierry Tartarin erachter dat veel drone-onderzoekers in relatieve isolatie hun werk doen. Daaruit ontstond het idee om contacten tussen drone-onderzoekers te bevorderen, via een online platform. “Mensen die zich bezighouden met de technische aspecten van drones hebben weinig tot geen contact met mensen die zich bezighouden met de juridische aspecten of wet- en regelgeving. Terwijl die verschillende disciplines elkaar wel beïnvloeden.”

Het idee om onderzoekers met elkaar in contact te brengen resoneerde bij Heino Brink, docent aan het Graafschap College in Doetinchem. “We experimenteren al een tijdje met drones. Wij geven les op het gebied van wet- en regelgeving en vliegvaardigheid. En we doen onderzoek naar de duurzaamheid van drones, in samenwerking met onze automotive-afdelingen. We zitten nu in de fase van het aanpassen van ons curriculum om onze studenten op te leiden voor het werk dat in de toekomst nodig zal zijn.”

Het idee achter Drone Fusion is dat onderzoekers, bedrijven en instellingen laagdrempelig met elkaar in contact kunnen treden om kennis te delen. De scope is direct internationaal. Tartarin: “Als je de ambities van de Europese Unie op het gebied van drones ziet en tegelijkertijd weet dat curriculumveranderingen traditioneel traag doorgevoerd worden, begrijp je dat we geen tijd te verliezen hebben. Wij als onderwijs moeten klaar zijn als deze ontwikkeling echt van de grond komt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.”

Meedoen

Het Drone Fusion-platform zal officieel gelanceerd worden tijdens de volgende editie van ADW Hybrid, die plaatsvindt van 18 tot 20 januari 2022. Het streven is om een website te ontwikkelen waar deelnemers van over de hele wereld hun onderzoek of onderzoeksvragen met elkaar kunnen delen. Partijen die zich willen aansluiten bij de Drone Fusion-beweging worden aangemoedigd om alvast contact op te nemen met de initiatiefnemers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier