Nieuws

Grapperhaus: “Politie maakt geen gebruik van DJI-besturingsapp”

De politie heeft geen gebruik gemaakt van apps van DJI om de drones van het betreffende merk te besturen. Dat zegt demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een schriftelijke reactie op eerdere kamervragen over mogelijke dataverzameling door Chinese drones. Ook Rijkswaterstaat zou maatregelen hebben genomen om datalekken te voorkomen. Welke app de politie dan wel gebruikt, wordt niet duidelijk uit de beantwoording.

Maatregelen tegen datalekken

De beantwoording van de minister volgt op kamervragen die gesteld werden nadat in het nieuws kwam dat de Chinese overheid mogelijk gevoelige data op kan vragen die verzameld wordt via de apps waarmee drones van DJI worden bestuurd. In Nederland maken onder andere de politie, de brandweer en Rijkswaterstaat gebruik van apparatuur van DJI.

Maar volgens minister Grapperhaus is er geen reden om aan te nemen dat er op deze manier data is weggelekt naar China. “Er zijn diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat data mogelijk op Chinese servers kunnen belanden. Zo maakt Rijkswaterstaat geen gebruik van de in het artikel genoemde DJI-besturingsapp en worden de beelden op een externe geheugenkaart opgeslagen. De informatie op deze geheugenkaarten wordt op de eigen servers en bij een Nederlandse cloud-opslag bewaard en uitgelezen.”

Geen vertrouwelijke operaties

Ook de politie zou maatregelen hebben genomen om datalekken te voorkomen. Bovendien worden de drones van DJI niet ingezet voor vertrouwelijke operaties, stelt Grapperhaus: “De politie heeft op grond van de berichten dat data kunnen weglekken naar Chinese servers besloten de DJI-drones alleen in te zetten tijdens reguliere operaties. Dat wil zeggen: wel voor forensische opsporing, verkeersongevallenanalyse en openbare orde en veiligheid, maar niet voor operaties waarbij vertrouwelijke informatie wordt verwerkt. Daarnaast heeft de politie eveneens beschermende maatregelen getroffen. Zo wordt geen gebruik gemaakt van de DJI-besturingsapp.”

De reden dat Defensie helemaal geen drones van Chinese makelij meer gebruikt voor operationeel optreden, volgt uit het beveiligingsbeleid dat door Defensie is opgesteld. Voor operationele doeleinden beschikt Defensie over military-grade drones die voldoen aan de gestelde beveiligingseisen.

Geen aanvullende maatregelen

Gelet op de genomen maatregelen ziet Grapperhaus geen aanleiding om Rijkswaterstaat of de politie te vragen om te stoppen met het gebruik van drones van DJI. Ook ziet de minister geen aanleiding voor aanvullende maatregelen.

Hoe de drones van DJI dan wél bestuurd worden, blijkt niet uit de beantwoording van Grapperhaus. Op een foto uit mei 2020 is te zien hoe de politie onder andere gebruik maakt van controllers met daarop een DJI CrystalSky, voor het besturen van drones van het type Inspire 2. Daar draait de DJI GO 4-app op. En op een foto uit april van dit jaar op het twitteraccount @politiedrone is duidelijk een DJI-app te zien, evenals op deze foto.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Grapperhaus: “Politie maakt geen gebruik van DJI-besturingsapp”

  • Grapperhaus liegt dat het gedrukt staat, niet de eerste keer overigens, natuurlijk maakt men wel gebruik van de DJI apps, immers de Nederlandse overheid heeft niet de kennis, noch de kunde, om hiervoor een eigen app te ontwikkelen met dezelfde functionaliteit, laat staan dat DJI hiervoor de benodigde SDK ter beschikking stelt.

    Beantwoorden
  • Arthur de Bruijn

    Minister Grappenmaker, wat een lachwekkende vertoning. Misschien een parlementair onderzoekje aan wagen. Het is echt volksverlakkerij. Leugens en bedrog daar bestaat de overheid momenteel uit. Als je nou durft te zeggen dat je de DJI app niet gebruikt dan moet je ook kunnen vertellen welke App je dan wel gebruikt. Ben erg benieuwd welke App de overheid wel gebruikt. Misschien de app van “thuisbezorgd.nl”.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier