Nieuws

Australische luchtvaartautoriteit staat testen met bewapende drone toe

Het Australische bedrijf Skyborne Technologies heeft toestemming gekregen van de Australische luchtvaartautoriteit CASA om testen uit te voeren met een bewapende drone. Het gaat om de Cerberus GLH, een tricopter drone die in totaal vijf 40 mm-granaten kan afvuren. De eerste testvluchten zijn uitgevoerd boven een afgelegen gebied in de staat Queensland, waar het bedrijf is gevestigd.

Cerberus GLH

Tot voor kort verbood de Civil Aviation Safety Authority om met bewapende drones in civiel luchtruim te vliegen, ook als dat boven eigen grondgebied gebeurde. Maar nadat Skyborne Technologies als gevolg van de COVID 19-pandemie niet meer in de VS kon testen, kreeg het bedrijf alsnog toestemming van CASA om testvluchten uit te voeren met de bewapende drone. Skyborne moet daartoe wel beschikken over de nodige documenten en vergunningen.

De Cerberus GLH is een nieuwe generatie tactische UAS voor vuursteun vanuit de lucht. De Cerberus GLH kan door één persoon getransporteerd worden en biedt tot 30 minuten vliegtijd, 5 schoten met 40 mm-granaten en VTOL-lanceringsmogelijkheden. De Cerberus GLH beschikt over dag/nacht-optiek, AI-dataverwerking en een ingebouwde laserafstandsmeter om nauwkeurig te kunnen richten.

Voorafgaand aan de testen met het wapensysteem werden de drone-subsystemen één voor één getest, waaronder geofencing, return to home en automatische landing. Daarna werden alle vijf de granaten succesvol afgeschoten. Tijdens komende testvluchten zal er worden geoefend met het ingebouwde targetingsysteem.

Wedloop

Wereldwijd is er een ware wedloop ontstaan als het gaat om de ontwikkeling van bewapende tactische multirotors, ook wel aangeduid als ‘killer drones’. Turkije is één van de landen die voorop lopen op dit vlak. Experts vrezen echter voor de proliferatie van dergelijke technologie naar kwaadwillende gebruikers. Ook zijn er in het verleden zorgen geuit over de rol die AI speelt als het gaat om de automatische bediening van de wapensystemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier