Kijken: man vliegt rondje door bos in supersized quad

Op Dronewatch heb je in de loop der jaren flink wat video’s voorbij zien komen van FPV drones die op hoge snelheid door het bos jakkeren. Maar hoe zou het zijn om zelf aan boord van een  supersized quad een rondje door het bos te vliegen? Met de Jetson ONE personal electric aerial vehicle – te koop voor 92.000 dollar – behoort dit nu tot de mogelijkheden.

Supersized quad

De in Zweden ontwikkelde Jetson ONE is in feite een supersized quad die groot genoeg is om een persoon te vervoeren. De fabrikant noemt het dan ook een personal electric aerial vehicle. Maar in tegenstelling tot de eVTOL luchttaxi’s zoals die van EHang en Volocopter is het bij de Jetson ONE uitdrukkelijk de bedoeling dat je als inzittende zelf de stuurknuppel ter hand neemt.

Voor de veiligheid is de Jetson ONE voorzien van een koolstoffiber rolkooi, net zoals je die in rally-auto’s aantreft. Het toestel wordt aangedreven door acht motoren en propellers, in een X8-configuratie. De vluchtcomputer is drievoudig uitgevoerd. Dankzij laserscanners kan het toestel het terrein volgen en obstakels vermijden. De vliegtijd bedraagt 20 minuten. De maximumsnelheid is softwarematig begrenst op ca. 100 km/uur. De maximale vlieghoogte bedraagt 500 meter.

Door het bos

In onderstaande video is te zien dat de Jetson ONE wendbaar genoeg is om een rondje door het bos te vliegen. Enthousiast geworden? Mocht je 92.000 dollar op de plan hebben liggen, dan kun je je eigen half geassembleerde exemplaar bestellen, die je dan thuis verder af kunt bouwen. In 2023 worden de eerste exemplaren uitgeleverd. Geen idee alleen hoe het met de regelgeving zit voor dit soort apparaten, dat moet je dan ook nog even uitzoeken. In Nederland geven we je vooralsnog weinig kans.

 

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!