Nieuws

Dronevliegers opgelet: groot deel van Nederland tijdelijk aangemerkt als laagvlieggebied

Een groot deel van Nederland is van 29 november tot en met 17 december 2021 tijdelijk aangemerkt als militair laagvlieggebied. Het gaat om een breed gebied van Noord-Nederland tot Zuid-Nederland. Dat meldt het ministerie van Defensie. De reden is dat er een oefening plaatsvindt van de Koninklijke Luchtmacht: Tech Bull. Daarbij wordt er met een militair transportvliegtuig op lage hoogte gevlogen. Om die reden moeten dronevliegers tijdelijk extra alert zijn.

Oefening

Tijdens de oefening stijgt een transportvliegtuig van het type Hercules C-130 steeds op vanaf vliegbasis Eindhoven. De gezagvoerders krijgen de mogelijkheid om verschillende routes te plannen. Om de geluidsoverlast op de grond tot een minimum te beperken is gekozen voor een groot tijdelijk laagvlieggebied.

De oefenvluchten met het transportvliegtuig vinden op werkdagen plaats. Er zal ook in de avonduren worden gevlogen: zo kan er geoefend worden met nachtzichtapparatuur. Ook wordt er vracht door middel van een parachute gedropt. De intentie is om niet laag over bebouwing te vliegen en ook zal er niet boven Natura 2000-gebieden worden gevlogen.

Gevolgen voor dronepiloten

Volgens de beschikking die is afgegeven door het ministerie van Defensie geldt er voor het vrachtvliegtuig een tijdelijke ondergrens van 300 voet, omgerekend ca. 90 meter. Dronevliegers zullen dus even moeten checken wanneer er mogelijk laaggevlogen wordt in het betreffende gebied. In de GoDrone-app en op de dronekaart van Aeret wordt het laagvlieggebied weergegeven.

Als je vliegt in Open subcategorie A1 of A2 dan mag je in een militair laagvlieggebied normaal gesproken tot maximaal 30 meter hoog vliegen. Dronevluchten in categorie A3 zijn in dergelijke gebieden niet toegestaan. ROC-houders en operators in de Specific categorie dienen eerst toestemming te vragen bij de militaire luchtverkeersleiding en hun drone-operaties per NOTAM kenbaar te maken. Het is raadzaam om deze bepalingen ook in dit tijdelijke laagvlieggebied in acht te nemen.

(bron coverfoto Hercules C-130: Defensie.nl) – Update 1/12: paragraaf over bepalingen laagvlieggebied aangepast

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Dronevliegers opgelet: groot deel van Nederland tijdelijk aangemerkt als laagvlieggebied

 • Bedankt voor de update.
  Kijk als het zo gaat is het zeker te behappen en kunnen er misschien wel in de toekomst meer no fly zones geschrapt worden en op deze manier aangekondigd worden. Schept veel meer duidelijkheid.

  Beantwoorden
 • In de Aeretkaart staat 0 ft als minimale hoogte, Waar kun je vinden dat A1 en A2 wel kunnen vliegen en A3 niet? Daar zegt de beschikking niks over en Aeret ook niet En waar komt de 30 m maximum hoogte vandaan? In de aankondiging van defensie staat dat de minimumhoogte voor defensie 300 ft is, maar soms minder. Ik vraag me dat af omdat ik wil kunnen begrijpen wat er in de NOTAM staat, en dan wil ik kunnen bepalen wat wel en niet mag.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   De bron hiervan is artikel 2 van de Regeling zonering onbemande luchtvaartuigen (zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0044597/2021-04-22). Je kunt er vanuit gaan dat die beperkingen ook van toepassing zijn op zo’n tijdelijk oefengebied.

   Overigens bevat de NOTAM van die Tech Bull oefening geen info over plafonds voor dronevliegers. Dat is misschien ook meteen wel een beetje het probleem. Daardoor is deze informatie niet terug te vinden is in een app als GoDrone. Als dronevlieger moet je het zelf maar uitzoeken.

   Beantwoorden
 • Beste Wiebe,

  Geldt de maximale vlieghoogte van 30 meter alleen tijdens de door Defensie gepubliceerde vlieguren of ook daarbuiten?

  Mvg,
  Jef

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Alleen tijdens die uren. Overigens gaat het bij deze nofly-zone om een ‘navigation warning’. Met andere woorden: goed uit je doppen kijken (en je oren gebruiken) tijdens de oefening.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier