Avy kondigt verbeterde Aera drone en quick response-oplossing aan
De Nederlandse dronebouwer Avy heeft een verbeterde versie van de Aera drone aangekondigd, met een groter vliegbereik en de mogelijkheid om tot drie kg aan medische goederen te vervoeren. Aanvullend hierop lanceert Avy het Drone Response Network, een oplossing die snel voor ‘drone coverage’ kan zorgen in een bepaalde regio. Volgens Avy-oprichter Patrique Zaman is er veel behoefte aan nieuwe oplossingen als het gaat om transport en logistiek, en is er in de lucht meer dan voldoende ruimte.
Aera 2.0
De Aera is een fixed-wing drone met de mogelijkheid om verticaal op te stijgen en te landen (VTOL). De eerste generatie Aera werd precies twee jaar geleden aangekondigd en werd daarna uitgebreid getest door diverse partners, waaronder ANWB Medical Air Assistance en Port of Rotterdam.
De nieuwe Aera is op een aantal fronten verbeterd. Zo kan de drone tot 3 kg aan medische goederen vervoeren over een afstand van 100 km. De maximale vliegtijd bedraagt 90 minuten. De kruissnelheid is 90 km/uur. Bovendien kan het luchtvaartuig vliegen bij regen en wind tot 5 Bft. Dankzij redundant uitgevoerde sensoren en communicatieverbindingen stelt Avy klaar te zijn voor de nieuwe Europese dronevoorschriften en VN-normen voor luchttransport van medische goederen.
Medisch transport
Eén van de beoogde toepassingen voor de nieuwe Avy Aera is het afleveren van medicijnen. Daartoe is de drone voorzien van een Medkit, een speciaal medisch koelkastje. Deze Medkit heeft een capaciteit van 4 liter en is voorzien van een temperatuursensor. Hierdoor blijven medicijnen koel tijdens het vervoer, tussen de 2-6 graden, gedurende minstens 100 minuten.
“Avy’s nieuwe drone zal een substantiële bijdrage leveren aan het doel dat voor 2023 is gesteld, om ziekenhuizen en laboratoria met elkaar te verbinden via de lucht. De nieuwe Medkit zorgt ervoor dat we medische middelen op de juiste temperatuur kunnen vervoeren en voor het eerst kunnen we ook in stedelijke gebieden drones gaan inzetten, de locaties waar veel ziekenhuizen zich bevinden,” zegt Simon Prent, Drone Operations Manager ANWB MAA.
De Avy Aera kan ook geïntegreerd worden met een infrarood- en RGB-camera en daarmee ingezet voor het snel signaleren van natuurbranden (bijvoorbeeld op de Veluwe), mensen in nood op zee, olielekken en voor het inschatten van ongelukken en incidenten. Op deze manier kan de spoedeisende hulp snel, veilig en effectief ingezet worden.
Drone Response Network
Naast de verbeterde Aera drone gaat Avy ook een dronebox-oplossing aanbieden. Door een aantal docking stations te combineren ontstaat een zogenaamd Drone Response Network. Daardoor kan een groter gebied bestreken worden. In een scenario waarbij twee drone stations en twee drones strategisch geplaatst zijn, kan het netwerk wel tot 1.000 km2 beslaan, stelt Avy.