Opmerkelijk

60-jarig bestaan Renault 4 gevierd met vliegende jubileumuitvoering

De iconische Renault 4 bestaat 60 jaar. Om dat te vieren heeft Renault een speciale vliegende jubileumversie van de auto uitgebracht. De Renault AIR4 eVTOL wordt volledig elektrisch aangedreven en kan een kruissnelheid van 93 km/uur behalen. De maximale vlieghoogte is ongeveer 700 meter. Renault is van plan om in verschillende wereldsteden vliegdemonstraties te geven.

Vier vleugels

De Renault 4 – kortweg R4 – werd tussen 1961 en 1994 geproduceerd door de Franse autoproducent Renault. De voorwielaangedreven auto was Renault’s antwoord op de toen mateloos populaire 2cv van concurrent Citroën. In totaal werden er ruim 8 miljoen exemplaren in meer dan 100 landen verkocht. In Frankrijk stond de Renault 4 ook wel bekend als de 4L, wat door de Fransen wordt uitgesproken als ‘Quatrelle’ of ‘Quatre ailes’, wat ‘vier vleugels’ betekent.

Niemand had kunnen voorzien dat bijnaam ‘vier vleugels’ in 2021 een nieuwe invulling zou krijgen. In samenwerking met het ontwerpbureau TheArsenale kwam Renault  namelijk op het idee om een vliegende uitvoering van de Renault 4 te maken. Dat leidde tot de AIR4, een elektrisch aangedreven VTOL, die plaats biedt aan twee personen.

De vliegende auto is gemaakt van koolstoffiber en wordt aangedreven door vier motoren en propellers. Volgens Renault kan het voertuig een kruissnelheid bereiken van ongeveer 93 km/u op hoogtes tot 700 meter. De AIR4 wordt aangedreven door 22.000 mAh lithium-polymeerbatterijen. De totale accucapaciteit bedraagt 90.000 mAh.

Vliegdemonstraties

Volgens Renault is de AIR4 “geen grap en ook geen concept”. Daaraan voegt het bedrijf toe: “AIR4 is een symbool van onafhankelijkheid en vrijheid, geboren uit het besef dat het verkeer toeneemt, ons leven tot stilstand komt en de wereld boven ons vrij is van restricties.”

De AIR4 heeft al meerdere proefvluchten gemaakt en vanaf 2022 zal de eVTOL in verschillende steden over de hele wereld worden gedemonstreerd, waaronder Miami, New York en Macau.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier