Pro

Omzetting ROC-light en RPA-L naar vliegbewijs A2 nadert voltooiing

Ben je in het bezit van een ROC-light ontheffing of RPA-L brevet, en heb je een omzetting naar het Europese vliegbewijs A2 aangevraagd? Dan is er goed nieuws: het proces nadert zijn voltooiing. Per email zijn de betrokkenen vandaag ingelicht. Het is nu mogelijk om bij de RDW de vliegbewijzen A1/A3 en vervolgens A2 op te vragen. Dat gaat buiten het reguliere aanvraagproces om.

Overgangsregeling nadert einde

Per 31-12-2021 verliezen zowel het ROC-light als het RPA-L hun geldigheid, omdat de overgangsperiode voor nationale regelgeving tot een einde komt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zette om die reden in samenwerking met NLR een omzettingsproces in gang. Via een speciale website kon men een omzetting aanvragen. Daarna bleef het echter lange tijd stil: later bleek dat het proces wat vertraging had opgelopen.

Maar nu is er dan eindelijk uitsluitsel. Per e-mail zijn alle operators en dronepiloten wiens aanvragen zijn goedgekeurd ingelicht over de verdere stappen. Feitelijk wordt men buiten de normale procedure om verder geholpen door het RDW. Er hoeft dus niet betaald te worden voor de afgifte van de bewijzen.

Twee stappen

Het proces bestaat uit twee stappen. Eerst moet men het basis-dronebewijs A1/A3 aanvragen, via een link in de email. Pas daarna kan het dronecertificaat A2 worden aangevraagd, eveneens via een speciale link. Naast het vliegbewijs naar Europese model moet men ook een exploitantnummer aanvragen. Dat gaat via het reguliere proces. RPA-L houders wordt aangeraden hun papiertje nog even goed te bewaren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Omzetting ROC-light en RPA-L naar vliegbewijs A2 nadert voltooiing

 • Kun je dit toelichten? RPA-L houders wordt aangeraden hun papiertje nog even goed te bewaren.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ja, RPA-L heeft een bredere basis (zowel qua praktijk als theorie) dan het A2 bewijs. Anders gezegd: het RPA-L vertegenwoordigt meer waarde, zeker als je er aanvullende privileges op hebt staan (zoals Flight Instructor of RT-licentie). Het probleem is alleen dat er geen equivalent Europees certificaat voor het RPA-L is gekomen. Vandaar dat men wordt aangeraden om nog even zuinig te zijn op oude nog niet verlopen RPA-L’s, want mogelijk kan dat nog van pas komen.

   Beantwoorden
 • Peter Dreuning

  Het is allemaal te triest voor woorden.
  Ben al vanaf eind augustus aan het proberen mijn RPA-L theorie certificaat om te zetten maar….
  Hoelang wisten ze al dat in 2021 Er nieuwe regelgeving zou komen ? en dan nu nog steeds niet weten wat te doen.

  De eerste twee pogingen om het om te zetten verdwenen in een zwart gat tot deze site zich ermee er een artikel over publiceerde
  Na de post binnen twee weken twee keer hetzelfde antwoord. In plaats van mijn doopnaam mijn roep naam gebruikte.
  Dan nog maar een keer proberen……
  Antwoord”
  Helaas moeten we u informeren dat uw verzoek tot omzetting RPA-L naar A2 certificaat wordt afgewezen om de volgende reden:
  Beschikking ROC-Light afgegeven door ILT niet geldig / niet compleet

  Wat ontbreekt is de ROC-Light beschikking afgegeven door ILT. Deze moet u zelf toevoegen bij uw aanvraag omdat het team ROC-Light omzetting geen toegang heeft tot de administratie van ILT.

  De ROC-Light beschikking is de formele bevoegdheid waardoor u onder ROC-Light mag opereren. Om deze te kunnen aanvragen was ‘aantoonbare theoretische kennis’ nodig, zoals een theorie certificaat op basis van een theorie examen ROC-Light. Maar wij nemen aan dat uw opleider u destijds heeft geïnformeerd over de procedure en wettelijke verplichting voor ROC-Light. Op de aanmeldpagina kunt u zien hoe zo’n Beschikking er uit ziet.
  Graag een nieuwe aanvraag doen en zowel theorie certificaat als ROC-Light beschikking bijvoegen.

  Mocht u niet beschikken over de ROC-Light beschikking en het theorie certificaat ROC-Light (of theorie RPA-L), dan zijn wij helaas niet bevoegd de omzetting naar OPEN A2 te faciliteren.

  Mijn broek enzo.
  Betekend dit dat alles de prullenbak in kan ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier