Nieuws

Amerikaanse supermarktketen Walmart start proef met dronebezorging

De Amerikaanse supermarktketen Walmart is een experiment gestart waarbij bestellingen per drone worden bezorgd bij klanten. Daartoe is Walmart een samenwerking aangegaan met de startup DroneUp. De aflevermethode wordt komende tijd getest in drie verschillende plaatsen in de staat Arkansas. Klanten kunnen duizenden items uit het aanbod van Walmart binnen een half uur thuisbezorgd krijgen.

Drie locaties

Na Google-zusterbedrijf Wing, e-commercegigant Amazon en het Ierse bedrijf Manna Aero lijkt Walmart de vierde partij te zijn met serieuze plannen op het gebied van drone delivery in de supermarktsector. Maar in tegenstelling tot Amazon kiest Walmart ervoor om de technologie niet zelf te ontwikkelen, maar bij een externe partij in te kopen: eerder dit jaar investeerde Walmart om die reden in de startup DroneUp, die niet alleen de hardware levert, maar ook het platform dat de bestellingen afhandelt.

Het experiment met drone delivery is van start gegaan in de plaats Farmington, met net geen 4.000 inwoners. Later worden de stadjes Rogers en Bentonville toegevoegd aan het testprogramma. Volgens een woordvoerder van Walmart zijn klanten in Farmington al erg enthousiast over de nieuwe bezorgmethode.

Bezorgtijd: half uur

Klanten kunnen gebruik maken van de nieuwe aflevermethode door hun bestelling te plaatsen via een speciaal ontwikkelde website, droneupdelivery.com. Nadat gecheckt is of het afleveradres inderdaad binnen het verzorgingsgebied van de drones ligt (binnen een radius van 1,5 km van de deelnemende Walmart winkels), kan men bestellingen gaan plaatsen. Die worden dan binnen een half uur afgeleverd.

De bestellingen worden door winkelmedewerkers ingepakt in een speciaal voor dit doel ontwikkelde verpakking. Daarna ziet een operator van DroneUp erop toe dat het pakket naar het juiste adres wordt gevlogen. Eenmaal ter plaatse wordt de bestelling aan een lier in de tuin gedropt. Het maximale gewicht van een bestelling is 1,5 kg. Bij slecht weer wordt de aflevermethode tijdelijk uitgeschakeld.

Over Walmart en DroneUp

Walmart heeft in de VS meer dan 4.700 winkels met meer dan 120.000 artikelen op voorraad. 90% van de Amerikanen woont binnen een straal van ca. 15 km van een Walmart vestiging. Volgens Walmart bieden drones veel flexibiliteit en snelheid tegen lage kosten. Bovendien heeft de bezorgmethode de potentie om brandstofaangedreven bestelbusjes te vervangen.

DroneUp stelt wereldwijd samen te werken met meer dan 20.000 dronepiloten om dronebezorging mogelijk te maken. In de VS beschikt het bedrijf over meer dan 190 vergunningen en ontheffingen van luchtvaartautoriteit FAA om pakketjes door middel van drones te mogen afleveren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier