Pro

Dronewatch ontvangt exploitatievergunning voor de Specific categorie

In navolging van een aantal andere Nederlandse drone-operators heeft ook Dronewatch van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een exploitatievergunning verkregen om per direct te kunnen gaan opereren in de Specific categorie. Naast eerder verkregen ontheffingen voor het uitvoeren van vluchten boven bebouwing en operaties in gecontroleerd luchtruim beschikt Dronewatch binnenkort ook over een langlopende nachtvliegontheffing.

Omzetting

De afgifte van de operationele autorisatie op basis van de nieuwe EASA-regelgeving vormt het sluitstuk van het omzettingsproces voor operators met een ROC-vergunning, waarvan Nederland er eind 2021 tegen de 200 telde. Het RPAS Operator Certificate bood professionele drone-operators de mogelijkheid om dronevluchten met een hoger risico uit te voeren, bijvoorbeeld ten behoeve van het uitvoeren van inspecties in de bebouwde kom of het maken van vluchten in een CTR.

Het ROC (en het bijbehorende RPA-L dronebrevet) wordt echter niet erkend in de nieuwe Europese regelgeving voor drones. In plaats daarvan is er de Specific categorie gekomen. Voor bestaande ROC-operators werd een omzettingsprocedure opgetuigd, waarbij men na het indienen van een bijgewerkt operationeel handboek en nog wat gegevens een exploitatievergunning voor de Specific categorie kon aanvragen bij de ILT. Tot nu toe zijn er enkele tientallen exploitatievergunningen afgegeven.

Ook Dronewatch is nu overgezet naar het nieuwe regime. Met ondersteuning van AirHub verkreeg Dronewatch in juli 2020 een ROC-vergunning, en nu dus ook de exploitatievergunning om actief te kunnen worden in de Specific categorie. De zogenaamde privileges omvatten onder andere het uitvoeren van dronevluchten boven gecontroleerd grondgebied in de bebouwde omgeving en dronevluchten in civiele en militaire CTRs, zowel in Nederland als in andere Europese landen.

Nachtvliegontheffing

Naast de DJI Mavic 2 Pro en de DJI Inspire 2 staat de nieuwe DJI Mavic 3 opgenomen in het operationeel handboek van Dronewatch, zodat al deze toestellen ingezet kunnen worden voor onze operaties. Nieuw is de toevoeging van van een langlopende nachtvliegontheffing, waardoor dronevluchten buiten de daglichtperiode (UDP) mogelijk worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Dronewatch ontvangt exploitatievergunning voor de Specific categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier