Pro

Israëlisch bedrijf gaat drone ontwikkelen die zonnepanelen kan reinigen

Het Israëlische bedrijf Airobotics gaat een drone ontwikkelen die ingezet kan worden om zonnepanelen te reinigen. Dat doet het bedrijf in opdracht van Solar Drone, een bedrijf dat gespecialiseerd is in dienstverlening aan beheerders van zonneparken. Het volledig geautomatiseerde systeem zal een drone-dockingstation bevatten voor het automatisch wisselen van accu’s en het aanvullen van reinigingsvloeistof, zodat de drone continu kan doorwerken.

Regelmatig reinigen

Volgens de betrokkenen wordt het reinigen van zonnepanelen in de komende decennia een miljardenmarkt. Vuil, stof, modder en vogelpoep verminderen de efficiëntie van een zonnepaneel aanzienlijk en hebben daardoor een negatieve invloed op het maximale vermogen dat een zonnepark kan afgeven. Dit betekent dat zonnepanelen regelmatig moeten worden schoongemaakt, vooral in vuile/stoffige/vogelrijke omgevingen.

Regelmatig schoonmaken is echter duur en tijdrovend, vooral wanneer panelen afgelegen, lastig toegankelijk of moeilijk schoon te maken zijn. Voorbeelden zijn drijvende zonneparken (op water), dakpanelen en zonvolgende panelen. Ook komen velden in aanmerking die in een stoffige om zanderige omgeving liggen en daarom extra vaak moeten worden gereinigd.

Schoonmaakdrone

Airobotics en Solar Drone gaan hun expertise op het gebied van drones en zonne-energiesystemen gebruiken om een ​​nieuwe op drones gebaseerde reinigingsoplossing te creëren en op de markt te brengen. De bedrijven verwachten binnen drie jaar een omzet te realiseren van 10 miljoen dollar in Israël, Europa, India en de VAE.

Volgens de twee bedrijven kan één drone tot 500.000 panelen per jaar reinigen, zonder dat het systeem veel onderhoud behoeft. Airobotics heeft al veel ervaring met het ontwikkelen van drone-in-a-box systemen voor industriële omgevingen. Tot nu toe werden de automatische vliegende drones alleen ingezet voor inspecties, maar daar komen nu dus schoonmaakwerkzaamheden bij.

Het idee is dat de drone voorzien wordt van een tank met reinigingsvloeistof, inclusief een hogedrukspuit. De drone kan ook meteen gebruikt worden om de panelen te inspecteren op defecten. Het systeem werkt autonoom en wordt op afstand overzien door een operator. Het systeem wordt gebaseerd op de Optimus dronebox, die in 2016 werd geïntroduceerd.

‘Aanzienlijk economisch potentieel’

Volgens Airobotics-CEO Meir Kliner gaat het om een belangrijke uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten: “Dankzij onze overeenkomst met Solar Drone kan de geavanceerde technologie van Airobotics benut worden om zonneparken te monitoren en te onderhouden. Dit is voor ons een nieuwe stap in deze miljardenmarkt.”

Shmuel Yanai, oprichter van Solar Drone: “De oplossingen van vandaag zijn onpraktisch, oneconomisch en niet geschikt voor moderne zonneparken. We zijn van mening dat de introductie van de dronetechnologie van Airobotics op de markt een game changer is, met een aanzienlijk economisch potentieel.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier