Markt

Biden verbiedt Amerikaanse investeerders om zaken te doen met DJI

President Joe Biden heeft dronemaker DJI toegevoegd aan een zwarte lijst van Chinese techbedrijven waar Amerikaanse investeerders geen zaken mee mogen doen. De maatregel is een antwoord op de Chinese onderdrukking van Oeigoerse minderheden in de provincie Xinjiang. DJI stond al op de zogenaamde entity list, een zwarte lijst met bedrijven waaraan geen Amerikaanse technologie geleverd mag worden.

Investment blacklist

De zogenaamde investment blacklist die werd opgesteld door de regering-Biden bevatte al zestig Chinese technologiebedrijven. Daar worden nu acht bedrijven aan toegevoegd, waaronder DJI. De maatregel maakt onderdeel uit van een breder pakket aan Amerikaanse sancties vanwege de Chinese onderdrukking van Oeigoeren en andere religieuze minderheden. Ook kondigde de VS onlangs een diplomatieke boycot van de 2022 Winter Olympics in Beijing aan.

Volgens de regering-Biden zouden er door de Chinese overheid drones van DJI gebruikt zijn om de vervolging van Oeigoeren te monitoren. Tegenover de Financial Times wil DJI niet reageren op de nieuwe maatregel. Vorig jaar stelde het bedrijf ‘niets te hebben gedaan wat een vermelding op de entity list zou rechtvaardigen’, toen de regering-Trump DJI op de zwarte lijst voor exporten zette.

Gevolgen

Als gevolg van de vermeldingen op de entity list en de investment blacklist wordt het voor DJI steeds moeilijker om voet aan de grond te houden in de VS, met name als het gaat om overheidsklanten. Daar profiteren concurrenten van, die ‘made in USA’ steeds vaker aanvoeren als unique selling point. Het probleem is echter dat de drones van concurrenten vaak veel duurder zijn dan de producten van DJI.

(coverfoto: CC-BY-SA Bondg EDUCATKI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier