Incident

Twee drones met drugs en telefoons gevonden in Zaanse gevangenis

Afgelopen weekend zijn er twee drones met drugs en smartphones aangetroffen op de luchtplaats van Justitieel Complex Zaanstad. Dat meldt een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De eerste drone werd op vrijdagnacht aangetroffen. De tweede drone poogde de smokkelwaar in de nacht van zondag op maandag de gevangenis binnen te brengen.

Daders onbekend

Wie er achter de high-tech smokkelpogingen zit is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder werden de drones snel gedetecteerd, waarna de aan de toestellen bevestigde smokkelwaar – bestaande uit drugs, telefoons, kabeltjes en opladers – werd overhandigd aan de politie.

Het is niet voor het eerst dat er wordt getracht om door middel van drones over de muren van de Westzaanse gevangenis te brengen. Eind augustus werd er op de luchtplaats ook al een drone aangetroffen, met daaraan meerdere iPhones en simkaarten bevestigd. De drone kon toen landen omdat er geen net is gespannen over de luchtplaats. Twee gevangenen werden naar aanleiding van een tip bestraft.

Geofencing niet effectief

Het is in Nederland verboden om met drones in de buurt van detentiecentra te vliegen. Daartoe zijn er zogenaamde geozones ingesteld, die ook in het geheugen van drones moeten worden ingeladen. Deze vorm van geofencing is echter eenvoudig te omzeilen. Om dronesmokkel te voorkomen wordt er onder andere geëxperimenteerd met dronedetectieapparatuur zoals AeroScope van dronemaker DJI.

(coverfoto: JCZ/DJI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier