Achtergrond

Dit waren de 10 best gelezen artikelen van 2021

Afgelopen jaar werd Dronewatch door ruim 400.000 lezers bezocht. Samen bekeken zij meer dan 1,2 miljoen pagina’s. Maar welke artikelen van afgelopen jaar werden het meest gelezen? Waar ging de belangstelling vooral naar uit als het gaat om nieuwe drones en de veranderde regelgeving? Je leest het in dit overzicht van de 10 best gelezen artikelen van 2021 op Dronewatch.

10. Dronekaart van Aeret als eerste up-to-date gemaakt

Met de invoering van de Europese regelgeving op 31-12-2020 veranderde er ook het één het ander aan de dronekaart van Nederland. Softwarebedrijf Aeret wist op 6 januari als eerste met een kaartupdate te komen, zodat zeehavens, militaire inrichtingen, detentiecentra en bepaalde industriegebieden als no-flyzone waren aangemerkt. Veel lezers konden dit waarderen en het betreffende artikel belandde daarmee op de 10e plaats in dit overzicht.

9. ‘DJI heeft Mavic Air 2S in productie genomen, Mavic 3 volgt eind dit jaar’

Geruchten over aanstaande drones van DJI zijn altijd goed voor hoge kijkcijfers. Vandaar dat dit artikel uit maart waarin de komst van de Mavic Air 2S en Mavic 3 werd geduid veel aandacht kreeg van onze lezers. De geruchten bleken te kloppen, want later in het jaar introduceerde DJI inderdaad de twee drones waar het artikel over ging.

8. RDW introduceert vernieuwd dronebewijs met QR-code

Niet lang geleden kondigde de RDW een vernieuwd ontwerp van het dronebewijs aan, nu met QR-code en nog wat andere wijzigingen. Dronewatch wist als eerste het nieuws te brengen. Daarmee belandde het artikel op positie 8 in deze top 10.

7. ‘Ierse route’ naar EU dronebewijs niet meer gratis

Nog voordat Nederlandse opleiders konden beginnen met het verkopen van opleidingen voor de Open categorie was het in Ierland al mogelijk om gratis een dronebewijs te halen. Duizenden Nederlandse dronevliegers maakten van deze ‘sluiproute’ gebruik om aan hun vliegbewijs A1/A3 te komen. Maar helaas: eind januari liet de Ierse luchtvaartautoriteit weten dat er kosten in rekening gebracht gingen worden. Het artikel hierover eindigt op plek 7.

6. Nu nog een drone kopen zonder Cx-label: verstandig of niet?

Het is een vraag die menig dronevlieger bezig hield (en houdt): is het verstandig om nu nog een ‘legacy drone’ te kopen, oftewel een drone zonder Cx-label? De FAQ waarin deze vraag zo goed als mogelijk is beantwoord werd een kleine 9.000 keer bestudeerd en belandt daardoor op de 6e positie.

5. DJI geeft Mini 2 forse update

De DJI Mini 2 was afgelopen jaar misschien wel de meest populaire drone. Klein, lange vliegtijd, goede beeldkwaliteit, en je mag ermee in Open categorie A1 vliegen. Het artikel over een belangrijke firmware-update voor de DJI Mini 2 trok dan ook veel lezers en staat op nummer 5 in dit overzicht.

4. DJI Air 2S review: een puike drone met één groot nadeel

In april lanceerde DJI de Air 2S. Een week later publiceerde Dronewatch een uitgebreide review van deze drone. Het zou de enige review worden die goed is voor een vermelding in deze top 10. Leuk ook om te vermelden is dat deze review van alle artikelen in deze lijst de langste leestijd had.

3. Moet ik mijn exploitantnummer inprogrammeren in mijn drone?

Er was direct na de overgang op de nieuwe regelgeving veel onduidelijkheid over de vraag of het exploitantnummer nu wel of niet ingeprogrammeerd moest worden in de drone. Een FAQ met uitleg hierover werd zeer vaak gelezen, en het artikel belandde daardoor zelfs in de top 3 best gelezen artikelen.

2. Kijken: take-off van grootste vliegtuig ter wereld gefilmd door drone

Een artikel over een (legaal gemaakte) dronevideo waarin te zien is hoe een Antonov An-225 opstijgt belandde dankzij een of ander algoritme van Google op de startpagina van menig Android-gebruiker. Daardoor schoot deze video de top 10 in, en landde op positie 2.

1. Moet ik mijn drone registreren bij de RDW?

Op nummer 1 in deze top 10 staat dit jaar een FAQ met uitleg over een wijdverbreid misverstand. Veel dronevliegers dachten namelijk dat men als onderdeel van de nieuwe EU regelgeving hun drones moesten gaan registreren bij de RDW, maar dat is uitdrukkelijk niet het geval. De toelichting werd meer dan 20.000x gelezen.


Tot slot nog wat interessante statistieken over de bezoekersaantallen op Dronewatch. In 2021 werd de website bezocht door ruim 400.000 unieke bezoekers. De helft daarvan betreft regelmatig terugkerende lezers. In totaal bracht men meer dan 750.000 bezoeken aan de website. Bij elkaar bekeken deze bezoekers 1.268.548 pagina’s. Ruim 81% van de bezoekers is afkomstig uit Nederland, 13% uit België, en de rest uit andere landen.

Het aantal nieuwsbriefabonnees bleef ongeveer gelijk: momenteel zijn dat er zo’n 5.200. Via social media (Twitter, Facebook, LinkedIn) bereikt Dronewatch inmiddels tegen de 22.000 fans en followers.

Tot slot enkele statistieken over de omvang van de community rondom Dronewatch. Het door ons beheerde forum DronePilots.nl telt inmiddels meer dan 5.600 gebruikers. De Facebookgroep Dronefotografie en -video telt ruimt 3.200 leden. Bij elkaar zijn dat ruim 8.800 leden. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier