Amerikaans bedrijf ontwikkelt eerste 100% elektrische drone-commandocentrum

Ter ondersteuning van complexe drone-operaties zijn mobiele drone command centers niet meer weg te denken uit het werkveld. Dergelijke command centers kunnen variëren van eenvoudige bestelbusjes met faciliteiten om accu’s op te laden tot en met compleet ingerichte voertuigen voorzien van computers, radio-apparatuur en generators. Het nieuwe DX-816 drone-commandocentrum van Draxxon legt de lat weer een stuk hoger.

Volledig elektrisch

Het volledig elektrische mobile sUAS command center in kwestie werd ontwikkeld door de Amerikaanse maatwerk-voertuigbouwer Draxxon, in samenwerking met Volta Power Systems. Het betreft een trailer die eenvoudig op locatie geplaatst kan worden. Het volledige commandocentrum wordt van energie voorzien door accu’s. In totaal kan de unit 24 uur werken zonder dat er een generator hoeft te draaien.

Het commandocentrum werd gebaseerd op de DX-816 trailer van Draxxon. Deze werd door Volta voorzien van een 24 kWh lithium-ion accusysteem. Via een inverter van 5 kW wordt de ingebouwde apparatuur voorzien van de benodigde netspanning. Het systeem kan via een normaal stopcontact worden opgeladen, er is dus geen speciale laadinfrastructuur benodigd.

Features

Dit zijn de belangrijke features:

  • Mogelijkheid om drones in andere commando- en controlesystemen te integreren;
  • Tot 24 uur operationeel op een enkele lading, zonder dat een aparte generator nodig is of dat het trekkende voertuig stationair moet draaien;
  • De ingebouwde touchscreens zijn zowel binnen als buiten te bekijken;
  • Het dak van de trailer doet meteen dienst als neerklapbaar rooftop flight station;
  • De trailer is voorzien van ledverlichting en een klimaatregelsysteem;
  • Weerstation, 4G router, antennes+boosters, flight/command/workstations.

Toepassingen

“Bij de ontwikkeling van ons power systeem stond integratie in mobiele applicaties centraal. Dit is de eerste keer dat ons product is geïntegreerd in een commandocentrum-trailer zoals deze. Het is bij ons weten zelfs de eerste drone-commandoeenheid in de industrie die volledig elektrisch werkt”, aldus Jack Johnson, CTO van Volta Power Systems. “De trailer is vooral handig in situaties waar geen stroom beschikbaar is, zoals bij brandbestrijding of zoek- en reddingsoperaties.”

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!