Markt

Levering van Autel EVO Nano en Lite Series komt op gang

Dronemaker Autel Robotics heeft laten weten dat de leveringen van de Autel EVO Nano en Lite Series op gang zijn gekomen, in de VS althans. Spoedig volgen ook andere modellen en regio’s. Interessante nieuwe features zijn obstakeldetectie bij de EVO Nano en de mogelijkheid om verticale video’s op te nemen bij de EVO Lite. Beide nieuwe drones komen in twee varianten en verschillende kleurstellingen op de markt.

EVO Nano en EVO Lite

Autel kondigde de net geen 250 gram wegende EVO Nano en grote broer EVO Lite eind september aan. Aanvankelijk was het plan dat de drones in oktober al op de markt zouden komen, maar door de aanhoudende logistieke problemen en onderdelentekorten liep de marktintroductie vertraging op.

Maar volgens een nieuw persbericht van Autel Robotics is het dan eindelijk zo ver en worden de drones vanaf vandaag uitgeleverd aan de eerste klanten in Noord-Amerika.

EVO Nano-serie: 249 g, met 1/2” of 1/1.28” sensor

Autel’s EVO Nano-serie is gericht op fotografieliefhebbers en videomakers die op zoek zijn naar een ultracompacte drone. De EVO Nano weegt slechts 249 gram en komt in twee uitvoeringen op de markt. De EVO Nano+ beschikt over een 1/1,28” CMOS-sensor die 50 MP foto’s kan maken. De standaard EVO Nano biedt een 48 MP camera.

Dankzij een RYYB-kleurfilter en een groot diafragma van f/1.9 biedt de EVO Nano+ volgens Autel superieure prestaties op het gebied van ruisonderdrukking en is de drone zelfs bij weinig licht in staat om kwaliteitsbeelden te produceren. Ook is het mogelijk om HDR-beelden met een groot dynamisch bereik te maken. Beide uitvoeringen van de EVO Nano beschikken over sensoren voor obstakeldetectie.

EVO Lite en Lite+: 4-assige gimbal, 1”-sensor voor 6K/30fps

Autel’s EVO Lite en Lite+ (gewicht: 820 gram) zijn bedoeld voor beeldmakers die hogere eisen stellen aan de beeldkwaliteit. De EVO Lite heeft een 50 MP camera op basis van een 1/1,28” CMOS-sensor. De maximale videoresolutie is 4K. HDR-video behoort tot de mogelijkheden. Dankzij een RYYB-kleurfilter absorbeert de sensor 40% meer licht dan traditionele RGGB-arrays. De EVO Lite is volgens Autel de eerste drone ter wereld met een 4-assige gimbal. De camera kan 90º draaien waardoor gebruikers verticale video’s kunnen opnemen voor weergave op smartphones.

De EVO Lite+ heeft een grotere 1-inch CMOS-beeldsensor, die de mogelijkheid biedt om in 6K-resolutie te filmen. Dankzij Autel’s intelligente maanlichtalgoritme kan de drone ’s nachts heldere, levendige details vastleggen met weinig ruis – zelfs als de ISO hoog wordt opgeschroefd. Het diafragma kan worden ingesteld van f/2.8 tot f/11. De EVO Lite en Lite+ bieden net als de Nano obstakeldetectie.

Autel Sky App

Zowel de EVO Nano als de EVO Lite worden bediend via de nieuwe Autel Sky App, in combinatie met een meegeleverde controller. De app biedt mogelijkheden voor het tracken van onderwerpen en het automatisch maken van cinematische shots, waaronder Flock, Rocket, Fade away, en Orbit. Ook is het mogelijk om in de app video’s te bewerken en een soundtrack toe te voegen.

Verkoopprijzen en beschikbaarheid

De nieuwe drones zijn vanaf 30 december leverbaar in de VS, via onder andere B&H, Best Buy en Amazon. Klanten kunnen kiezen uit drie verschillende kleurstellingen: Autel Orange, Arctic White, en Deep Space Gray. De Europese verkoopprijzen zijn als volgt:

EVO Nano: € 649,-
EVO Nano+: € 799,-
EVO Lite: € 1.149,-
EVO Lite+: € 1.249,-

Onduidelijk is nog of de drones die in de EU op de markt gaan komen voorzien zijn van een Cx-label. Hoogstwaarschijnlijk zal dat niet het geval zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Levering van Autel EVO Nano en Lite Series komt op gang

  • Willem de Bie

    Goede review, prachtige foto. Ik mis wel een beetje een vergelijking met de Autel Nano Plus.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier