#advPro

Nederlandse regelgeving voor drones loopt af: checklist voor professionals

Op 31 december 2021 komt er definitief een einde aan de Nederlandse Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen, ook wel bekend als de ROABL. Vanaf 1-1-2022 moeten alle (professionele) drone-operators gaan werken conform de Europese regelgeving. Dat heeft nogal wat consequenties voor houders van een ROC-light of ROC-vergunning en dronepiloten die in het bezit zijn van een RPA-L brevet. Skytools zet de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Verplichte registratie als operator

Skytools | Your partner in the sky
Dit artikel word je aangeboden door Skytools

Vanaf 1-1-2022 bent u als operator verplicht om zich geregistreerd te hebben bij de RDW. Na registratie ontvangt u een exploitantnummer, dat vermeld moet worden op iedere drone waarmee u vliegt. (U hoeft de drone(s) zelf dus niet te registreren.) De kosten voor registratie bedragen 23 euro. Na een jaar moet u de registratie verlengen. De kosten voor verlenging zijn 13 euro.

Acties:

Als operator registreren bij RDW via deze pagina.

en

Exploitantnummer aanbrengen op uw drones (door middel van sticker of brandplaatje).

PH-registratie en s-BvL vervalt

Op 31-12-2021 komt er een einde aan de registratie van zakelijke drones in het luchtvaartuigregister (uitgezonderd drones van zogenaamde state actors). Dat betekent dat de PH-registraties komen te vervallen. Deze moet u verwijderen van uw drones. Ook de eventueel verstrekte s-BvL documenten verliezen hun geldigheid. PH-nummers kunnen ook niet meer gebruikt worden als callsign tijdens de communicatie met de luchtverkeersleiding.

Acties:

Eventuele PH-nummers verwijderen van uw drones.

RPA-L & ROC-light: over op Open categorie A1, A2 of A3

Vliegt u nog onder het ROC-light regime, of beschikt u over een RPA-L brevet? Dan zult u voor 31-12-2021 werk moeten maken van een Europees dronebewijs, tenzij u vliegt met een drone die minder weegt dan 250 gram. U komt afhankelijk van het gewicht van uw drone en het soort operaties dat u wilt uitvoeren terecht in Open categorie A1, A2 of A3. Het maakt daarbij niet uit of uw beroepsmatig of recreatief vliegt.

Helaas is het op dit moment niet meer mogelijk om uw ROC-light of RPA-L te laten omzetten in een Europees vliegbewijs voor Open categorie A2 – de deadline hiervoor was 31 oktober. Dat betekent dat u dan alsnog een opleiding en examen moet doorlopen.

Acties:

Uitkomst omzetting ROC-light/RPA-L naar A2 afwachten (indien u zich hiervoor had aangemeld via roclightomzetting.nlr.nl).

of

Vliegbewijs A1/A3 halen, eventueel aangevuld met vliegbewijs A2. U kunt hiervoor terecht bij Skytools: zie onze pagina over opleidingen.

en

Check of u verzekerd bent voor aansprakelijkheid indien u bedrijfsmatig vliegt met drones.

ROC: over op exploitatievergunning

De grootste verandering is aanstaande voor drone-operators met een ROC-vergunning. Het ROC, het RPA-L/LAPL en het speciaal-BvL worden vervangen door een Europese exploitatievergunning. Met een exploitatievergunning mag u vliegen in de Specific categorie.

Voor instructies over de omzetting kunt u terecht op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het meeste werk zit hem in het omschrijven van uw operationeel handboek. Dit proces moet in principe al in gang gezet zijn, wil de omzetting nog voor 1 januari door de ILT behandeld kunnen worden.

Acties:

  • Exploitantnummer aanvragen bij de RDW (als u dat nog niet had gedaan).
  • Operationeel handboek aanpassen.
  • Aanvraagformulier Omzetting ROC invullen en opsturen naar de ILT.
  • PH-nummers verwijderen van uw drones en exploitantnummer vermelden.

Starten in de Specific categorie (als nieuwe operator, of vanuit ROC-light)

Biedt de Open categorie te weinig mogelijkheden voor u, of wilt u als nieuwe operator starten in de Specific categorie? Dan is het goed om te weten dat Skytools in samenwerking met Dutch Drone Academy een workshop aanbiedt die cursisten de tools aanreikt om zelfstandig aan de slag te gaan met de vergunningsaanvraag.

Acties:

  • Als operator registreren bij RDW via deze pagina.
  • Exploitantnummer aanbrengen op uw drones (door middel van sticker of brandplaatje).
  • Pilootopleiding voor Specific categorie (STS-01) volgen. Bekijk ons aanbod.
  • Specific category operations workshop volgen.
  • Operationeel handboek opstellen en exploitatievergunning aanvragen bij de ILT.
  • Aansprakelijkheidsverzekering regelen.

Verdere vragen

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Dit artikel verscheen eerder op Skytools.com.

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier