Productnieuws

Nieuwe features voor DJI Mini 2, Mini SE en Air 2S aanstaande dankzij Mobile SDK-update

Dronemaker DJI heeft haar Mobile SDK uitgebreid met ondersteuning voor de Mini 2, Mini SE en Air 2S. Dat betekent dat externe ontwikkelaars zoals Litchi, DroneLink en DroneDeploy hun apps geschikt kunnen gaan maken voor gebruik met deze drones. Daardoor kunnen gebruikers functionaliteiten tegemoet zien die DJI Fly niet biedt. Inmiddels is de eerste app op basis van de nieuwe SDK al beschikbaar.

Software Development Kit

SDK staat voor Software Development Kit. Aan de hand van een SDK kunnen externe programmeurs hun software laten ‘praten’ met gesloten besturingssystemen of hardware, zoals die van DJI. Op die manier krijgen developers toegang tot de aansturing, beeldoverdracht, batterijmanagement en andere zaken die van belang zijn om een drone aan te sturen, zonder zich daarbij druk te hoeven maken over de onderliggende afhandeling.

Voor populaire drones zoals de Mavic 2, Phantom 4 en Inspire 2 voorzag DJI al enige tijd in een Mobile SDK (MSDK). Dat stelde de ontwikkelaars van apps als Litchi, DroneLink en DroneDeploy in staat om hun apps geschikt te maken voor deze drones en geavanceerde functionaliteiten te bieden zoals waypoint missies, tracking en mapping. Voor de Mini 2, Mini SE en Air 2S ontbrak deze ondersteuning in de SDK, tot een paar dagen geleden. De Mavic 3 wordt in de nieuwste SDK helaas nog niet ondersteund.

Nieuwe functionaliteiten

Op 31 december 2021 bracht DJI een update uit van de Mobile SDK voor Android (v4.16). Een versie voor iOS volgt binnenkort. Hierdoor is de verwachting dat genoemde populaire apps als DroneLink en Litchi spoedig gebruikt kunnen worden in combinatie met de Mini 2, Mini SE en Air 2S. Daardoor kun je functies tegemoet zien als Follow en ActiveTrack, die je bij deze drones niet zult vinden in DJI Fly. Je drone krijgt dus nieuwe functionaliteiten zonder dat er hardwarematig iets verandert.

Nadelen zijn er ook: dergelijke third party apps zijn meestal niet gratis, en DJI geeft geen garantie als je drone crasht terwijl die wordt aangestuurd door een app die niet van DJI afkomstig is. En nog niet alle apps zijn al meteen geschikt gemaakt voor de genoemde drones, aangezien de ontwikkelaars de MSDK nog moeten integreren en testen. In een aantal gevallen is het al wel mogelijk om een bètaversie uit te proberen.

Eén app is zelfs al officieel up to date gemaakt met de nieuwe Mobile SDK, namelijk de Androidversie van Rainbow for DJI drones. Dat betekent dat je meteen al Waypoint, Orbit en Follow me kunt gaan gebruiken met de Mini 2, Mini SE en Air 2S. Je moet wel even in de buidel tasten om deze functionaliteiten te ontsluiten, maar er bestaat een mogelijkheid om de functies eerst even gratis uit te proberen.

Dankzij de nieuwe Mobile SDK wordt o.a. de DJI Mini 2 een stuk veelzijdiger.

Voor professionals

De update is ook interessant voor professionals. Zodra bijvoorbeeld DroneLink en DroneDeploy de nieuwe Mobile SDK hebben geïntegreerd, komt de mogelijkheid binnen handbereik om geautomatiseerde mappingmissies uit te voeren met de Mini 2.

Dat is interessant, omdat je met deze drone legaal (in Open subcategorie A1) boven ongecontroleerd grondgebied en niet-betrokken personen kunt vliegen, iets wat momenteel zelfs met een operationele autorisatie in de Specific categorie niet mogelijk is zonder dat je te maken krijgt met medium risk SAIL level III en alle bijkomende mitigerende maatregelen van dien.

Qua sensorprestaties en nauwkeurigheid is dit niet de meest ideale oplossing voor het maken van orthofoto’s of 3D-modellen, maar het is regeltechnisch gezien de enige manier om snel voortgang te boeken op dit vlak.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Nieuwe features voor DJI Mini 2, Mini SE en Air 2S aanstaande dankzij Mobile SDK-update

 • Cool! Nu wordt de Mini 2 nog veelzijdiger!!! Ik kan niet wachten tot Litchi het integreert!
  En ik kende Rainbow nog niet dus dat ga ik zeker proberen!

  Beantwoorden
  • THEO Posthuma

   ik mis wel de actiftrac op de mini 2, heb eerst de voorganger van de mini gehad niet de mini 1 ,maar die grotere ben de naam even kwijt ,ik hoop dat de mini2 de actiftrac erop krijgt ik vind het een super .
   ben ook zeer tevreden met de mini2 .groetjes Theo

   Beantwoorden
   • Avatar foto Wiebe de Jager

    Hallo Theo, DJI heeft geen plannen om ActiveTrack toe te voegen aan de DJI Mini 2. Maar als je de app Litchi koopt (beschikbaar voor Android en iOS), dan krijg je vergelijkbare functionaliteit.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier