Opmerkelijk

Voor het eerst leven gered dankzij inzet AED-drone

Een 71-jarige man uit Zweden die eind vorig jaar een hartaanval kreeg tijdens het sneeuwruimen heeft zijn leven te danken aan de inzet van een drone met een automatische externe defibrillator (AED) aan boord. Het is voor het eerst in de wereldwijde medische geschiedenis dat het per drone afleveren van een AED heeft geleid tot een geslaagde reanimatie.

Hartaanval

Het voorval vond plaats op 9 december. De man in kwestie kreeg een hartaanval tijdens het sneeuwvrij maken van de oprijlaan van zijn huis, zo’n 75 km ten noorden van Stockholm. Een toevallig passerende dokter zag het gebeuren en vroeg een andere omstander het noodnummer te bellen, terwijl hij begon met reanimeren. Na slechts drie minuten arriveerde een drone, die een defibrillator liet zakken. Daarmee kon het hart van de man weer op gang worden gebracht, nog voordat de ambulance was gearriveerd.

In Zweden wordt sinds 2020 geëxperimenteerd met de inzet van AED-drones, door de startup Everdrone AB. Aanvankelijk rondom Stockholm, later ook in de regio Göteborg. Beoogd werd om kostbare minuten te winnen na een melding van een hartaanval. Na een langlopende studie werd duidelijk dat een drone gemiddeld twee minuten sneller op locatie kan zijn dan een ambulance. Nu is er dus voor het eerst daadwerkelijk een leven gered dankzij de inzet van een AED-drone.

Na aankomst laat een drone de AED aan een lier zakken. Foto: Everdrone

‘Revolutionaire technologie’

“Ik kan niet onder woorden brengen hoe dankbaar ik ben voor deze nieuwe technologie en de snelle aflevering van de defibrillator”, zei de 71-jarige patiënt, die inmiddels volledig is hersteld en naar huis is teruggekeerd. “Als de drone er niet was geweest, zou ik hier waarschijnlijk niet zijn… Dit is een werkelijk revolutionaire technologie die overal moet worden geïmplementeerd; een plotselinge hartstilstand kan iedereen overkomen, niet alleen oude mensen met arteriosclerose.”

Ook voor Dr. Mustafa Ali was de ervaring zeer enerverend, ondanks de ernst van de situatie:

“Ik was op weg naar mijn werk in het plaatselijke ziekenhuis toen ik uit het autoraam keek en een man zag instorten op zijn oprit”, zegt dr. Ali. “Ik begreep meteen dat er iets mis was en haastte me om te helpen. De man had geen pols, dus begon ik te reanimeren (cardiopulmonale reanimatie) terwijl ik een andere omstander vroeg om 112 (het Zweedse alarmnummer) te bellen. Slechts enkele minuten later zag ik iets vliegen boven mijn hoofd. Het was een drone met een defibrillator!”

‘Overtuigend bewijs’

Volgens Everdrone-CEO Mats Sällström is dit het meest overtuigende bewijs tot nu toe van de snelheid en efficiëntie van onbemande luchtvaartuigen die maatschappelijke diensten uitvoeren: “Dit is een uitstekend praktijkvoorbeeld van hoe Everdrone’s geavanceerde drone-technologie, die volledig geïntegreerd is in de alarmcentrale, de tijd voor toegang tot levensreddende AED-apparatuur kan minimaliseren.”

De meldkamer van waaruit de dronevluchten worden overzien. Foto: Everdrone

De drone waarmee de AED op locatie werd gebracht is van het type DJI Matrice 600 Pro. De drone is voorzien van een Intel RealSense-module ten behoeve van de obstakeldetectie. Iedere missie wordt vanuit een meldkamer gepland en overzien. De vlucht wordt verder volledig automatisch uitgevoerd. In het geval van accufalen of motoruitval wordt er automatisch een noodparachute uitgeworpen.

Testen in Nederland

Ook in Nederland wordt er geëxperimenteerd met drones die AED’s zouden kunnen afleveren, in combinatie met testen van U-space-technologie. De daadwerkelijke inzet is voorlopig echter niet aan de orde, aangezien vluchten buiten het zicht van de piloot (beyond visual line of sight, BVLOS) en het met zwaardere drones overvliegen van stedelijk gebieden nog altijd erg gevoelig liggen en hiervoor door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nog geen vergunningen worden afgegeven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier