OpmerkelijkPro

Stofzuigende drone haalt wespennesten leeg in Japan

Het Japanse ongediertebestrijdingsbedrijf Duskin Co. heeft een nieuwe manier bedacht om veilig wespennesten te verwijderen. Het bedrijf ontwikkelde een drone met een soort van stofzuiger aan boord, waarmee de insecten op een veilige manier uit hun nest gezogen kunnen worden. De nesten zijn daarna veel eenvoudiger te verwijderen door ongediertebestrijders.

Wespenplagen

Jaarlijks sterven er in Japan tussen de tien en twintig mensen als gevolg van wespensteken. Vaak zijn die het gevolg van pogingen om een nest te ruimen, waardoor de wespen extra agressief gedrag gaan vertonen. Alleen al in de prefectuur Hygo, even ten westen van Kyoto, moeten er jaarlijks duizenden nesten geruimd worden vanwege de overlast die de wespenplagen veroorzaken.

De wespennesten zijn soms zo groot, of de nesten zo hoog gesitueerd, dat zelfs professionele ongediertebestrijders soms machteloos staan en een klus moeten weigeren vanwege de risico’s. Duskin kwam daardoor op het idee om een stofzuiger op een drone te monteren. Eerder ontwikkelde het bedrijf ook al een grondrobot om kakkerlakken mee weg te zuigen.

Kabeldrone

De basis van het systeem wordt gevormd door een kabeldrone met een diameter van zo’n 80 cm. Aan de bovenzijde is een krachtige maar compacte stofzuiger gemonteerd, die de benodigde stroom vanaf de grond krijgt aangevoerd. Middels een zuigmond op een verlengstuk kan de inhoud van een nest worden leeggezogen. Een roterende kop zorgt ervoor dat de zuigmond ook in het nest kan komen.

Volgens Yusuke Saito, verantwoordelijk voor het droneprogramma van Duskin, helpen de wespen zelf een handje mee aan hun verdelging: “Zodra wespen een gevaar waarnemen, scheiden ze feromonen af en gaan ze de indringer vijand groepsgewijs te lijf. Doordat ze de feromonen aanbrengen op de drone, gaan ze om het toestel heen zwermen waardoor ze nog effectiever geëlimineerd kunnen worden.”

Stabiele drone

De drone werd ontwikkeld door Ishikawa Energy Research. Volgens salesmanager Kazuki Hayashi onderscheidt dit systeem zich door de zeer stabiele positionering die benodigd is om dichtbij een nest te kunnen vliegen. Het bedrijf werkt momenteel aan een nieuw model waarvan de zuigmond los van de drone bediend kan worden.

Yusuke Saito verwacht een toenemende vraag naar de stofzuigende drone: “Het aantal buitenlandse soorten wespen, die op hoger gelegen plekken nestelen, breidt zich in Japan uit. Het gebruik van drones zal in de toekomst belangrijker worden.”

(bron: Mainichi – foto’s: Shohei Miyamoto)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier