Opmerkelijk

Drones van DJI legden vorig jaar 192× de afstand aarde-maan af

In 2021 werd er maar liefst 73.685.139 kilometer gevlogen met drones van het merk DJI, wat overeenkomt met 192× de afstand aarde-maan. Dat laat de Chinese dronefabrikant weten via een persoonlijk jaaroverzicht dat afgelopen week werd verstuurd aan geregistreerde gebruikers. Bij elkaar maakten alle bezitters van DJI-drones afgelopen jaar meer dan 76 miljoen dronevluchten.

192× naar de maan

Wie een account heeft bij DJI kreeg afgelopen week voor het eerst een gepersonaliseerd DJI Fly Report binnen. Na een klik op de link in de email kom je terecht op een speciale landingspagina. Eenmaal ingelogd worden je vliegstatistieken verzameld en op een interactieve manier weergegeven. Zo krijg je onder andere te zien op welke datum je voor het eerst een DJI drone gebruikte en hoeveel vluchten je in het afgelopen jaar hebt gemaakt.

Nadat je een aantal persoonlijke statistieken te zien hebt gekregen, geeft DJI ook nog een aantal interessante statistieken met betrekking tot het wereldwijde gebruik van DJI-drones. Zo registreerde DJI wereldwijd maar liefst 76.599.102 take-offs. Gemiddeld vliegt men per vlucht net geen kilometer, blijkt uit de totaal afgelegde afstand van 73.685.139 km. Om dat getal in perspectief te zetten: het gaat om 192× de afstand tussen de aarde en de maan (ongeveer 400.000 km).

Brondata

Het is niet helemaal duidelijk hoe DJI aan de vluchtstatistieken komt. Waarschijnlijk gaat het om flight logs afkomstig uit de DJI GO 4 en DJI Fly apps. Je persoonlijke overzicht kan uiteraard alleen worden samengesteld als je DJI in het verleden toestemming hebt gegeven om je flight logs te benaderen en je deze recent hebt gesynchroniseerd met de servers van DJI.

Het is voor het eerst dat een dronefabrikant dit soort geaggregeerde gebruikersstatistieken publiceert. In werkelijkheid zullen het aantal take-offs en afgelegde kilometers nog veel hoger zijn, want niet alle gebruikers delen hun data met DJI, bijvoorbeeld omdat men gebruik maakt van de local data mode of de app gebruikt op een offline device.

Dronewatch: 677 minuten, 88 km

Volgens DJI hebben de drones van Dronewatch in 2021 bij elkaar 677 minuten in de lucht gehangen, tijdens 130 vluchten. Dat is 91,8% boven het gemiddelde. Tijdens die vluchten werd in totaal een afstand van 88 km afgelegd. De langste dronevlucht strekte zich uit over een afstand van 4.295 meter.

De eerste vlucht die DJI van Dronewatch registreerde was op 15 mei 2015, met een Phantom 3 Pro. Eerdere vluchten in 2014 met de DJI 2 Vision+ en Phantom 2 zijn niet geregistreerd, omdat de apps die bij die drones hoorden nog geen flight logs doorstuurden naar DJI. Vluchten met de Inspire 2 zijn überhaupt niet meegerekend, aangezien de CrystalSky-controller in het geval van Dronewatch offline wordt gebruikt.

Wat zijn jouw statistieken? Deel ze in de comments hieronder!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier