BoekbesprekingProWinactie

Boekbespreking: Handboek Autonome Drones

In de toekomst zullen we steeds vaker zien dat drones autonoom allerlei taken uitvoeren, zoals het uitvoeren van dakinspecties of het afleveren van pakketjes. Maar wat komt er kijken bij de ontwikkeling van een autonoom vliegende drone? Dat is het onderwerp van het pas verschenen Handboek Autonome Drones met ArduPilot en Pixhawk, geschreven door IT-expert en modelbouwer Bram Dons.

Autonome drones in opmars

Je leest op Dronewatch en in de media steeds vaker over autonoom vliegende drones. Daarmee worden drones bedoeld die zelfstandig, dus zonder dat ze bestuurd worden door een menselijke piloot, bepaalde taken kunnen uitvoeren. Denk daarbij aan drones die automatisch op inbraakmeldingen afgaan, beveiligingsronden vliegen of inspecties uitvoeren.

Het hart van dergelijke drones wordt gevormd door een flight controller en software die gezamenlijk zorgen voor de aansturing van de drone. Maar in plaats van dat een menselijke operator de commando’s geeft, zorgt een programma voor de aansturing. Als meest basale vorm kun je denken aan een automatische dronevlucht op basis van waypoints. Als de drone daarbij ook nog zelfstandig de route kan aanpassen, bijvoorbeeld omdat er een botsing met een object dreigt, dan spreken we over autonoom vliegen.

Handboek Autonome Drones

De verwachting is dat autonome drones op steeds meer plekken toegepast zullen worden. Maar wat komt er kijken bij de ontwikkeling van een autonome drone? Welke systemen en sensoren zijn er beschikbaar op basis waarvan gevorderde modelbouwers of professionele ontwerpers van drones een automatisch vliegende drone kunnen realiseren? En hoe zit het met de veiligheid en regelgeving? Over deze en andere vragen gaat het Handboek Autonome Drones met ArduPilot en Pixhawk.

Het boek werd geschreven door Bram Dons. Dankzij zijn achtergrond als IT-expert en vliegtuigmodelbouwer heeft Dons een veelomvattend naslagwerk weten op te tekenen. Het boek behandelt tal van onderwerpen en concepten, variërend van aandrijving, telemetrie, camerasystemen, signaaloverdracht, sensoren en plaatsbepaling. Als rode draad is gekozen voor de flight controller van Pixhawk en de ground control software van ArduPilot, die volgens de auteur een solide basis vormen voor autonoom vliegende drones.

Het boek behandelt een keur aan onderwerpen en is rijk geïllustreerd.

Introductie, geen bouwhandleiding

Het is niet zo dat je aan de hand van het boek je eigen autonome drone kunt gaan bouwen: het boek bevat geen bouwinstructies of programmavoorbeelden. Wel helpt het boek je om de juiste componenten te selecteren die de basis kunnen vormen van een automatisch werkend onbemand luchtvaartuig. De schrijfstijl is toegankelijk en de breedte van de onderwerpkeuze zorgt voor een goede introductie in het vakgebied. Wat dat betreft kan het boek ook interessant zijn voor studenten dronetechniek.

Het boek is in het Nederlands geschreven, telt 216 pagina’s en is rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s, schema’s en voorbeelden. Ten behoeve van de functie als naslagwerk is er voorzien in een uitgebreide index. Het boek kost € 39,95 en kan besteld worden via boekenbestellen.nl. Er is nog geen sprake van een Engelstalige uitvoering.

Winactie
Inmiddels is het niet meer mogelijk om mee te doen aan de winactie. De winnende reactie is hieronder terug te vinden. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

22 gedachten over “Boekbespreking: Handboek Autonome Drones

 • Jan Sanders

  Als oud programmeur en electronica knutselaar en bouwer van een eigen Drone lijkt het mij interessant om mee te denken aan de ontwikkeling van software voor de autonome Drone..

  Beantwoorden
 • Als docent Drone Engineering & Operations wil ik graag kijken of dit boek geschikt is voor op de boekenlijst van de opleiding.

  We verwachten vanaf september 2022 minimaal 36 nieuw studenten.

  Beantwoorden
 • Hans en Sonja Schaap

  Onze oudste zoon (16) heeft interesse in nieuwe ontwikkelingen. Berend heeft over Drones gelezen, en vind het een geweldige ontwikkeling. Hij wil er dolgraag meer over weten. Interesse en lezen is altijd goed voor zijn eigen ontwikkeling. Dit is de reden waarom wij (ouders) mee doen.

  Beantwoorden
  • Bram Dons

   Beste familie Schaap,

   Ouders die hun zoon stimuleren om techniek te gaan doen is prijzenswaardig. Dat zouden ouders veel meer moeten doen! Techniek biedt zoveel toekomst en werkplezier, die ik ook in mijn werkzame leven heb mogen ervaren. Reden waarom ik jullie de prijs toeken. Gefeliciteerd en veel leesplezier voor jullie zoon. Met hartelijke groet, Bram Dons.

   Beantwoorden
 • Jacqueline de Waal

  Wooh lijkt me echt heel erg interessant wil er graag meer over weten.

  Beantwoorden
 • Een mooi compleet boek lijkt me dit, als ik de beschrijving lees.
  Naast de keuze voor Pixhawk en de ground control software van ArduPilot ben ik ook heel benieuwd naar de veiligheid en regelgeving rondom de autonome drones.

  Beantwoorden
 • Astrid van Rekom

  Voor mijn oud buurman Leo die heel graag met droes werkt om te fotograveren

  Beantwoorden
  • Naert Pascal

   Ik ben de vlaming die de podcast ‘drone vlaming’ eind 2020 heb opgestart. De podcast handelt over alles wat te maken heeft met drones. Daarbij heb ik telkens iemand te gast die iets kan vertellen over wat ook maar te maken ksn hebben met drones. Uit dit artikel kan ik enkel maar afleiden dat de auteur Bram Dons een SUPER interessante gast zou zijn. Dit naslagwetk lijkt me dan ook dé manier om ons gesprek perfect voor te kunnen bereiden.

   Beantwoorden
 • Dit is erg gaaf voor een kennis van ons! Ik loot graag mee voor de actie!

  Beantwoorden
 • Het lijkt me super interessant en waag dan ook graag een kansje .

  Beantwoorden
 • Mijn zoon en achoonzoon zijn gek op dit soort gadgets en dagen elkaar uit om er het beste mee te doen. Zij zouden dit heel interessant vinden. Voor hen doe ik graag mee

  Beantwoorden
  • Ben al een jaar aan het oefenen met mijn dromen maar het landen en op koers vliegen blijft heel moeilijk.
   Wat leukomnu de fijne kneepjes te leren kennen en misschien zo wel goed met de dromen om te gaan

   Beantwoorden
 • Ik zou graag meer weten over hoe drones in elkaar zitten en wat je er allemaal wel niet mee kan.

  Beantwoorden
 • Ans Stier

  Ik loot graag mee omdat dit echt iets voor mijn man is. Hij is zeer geinteresseerd in techniek en drones komen ook regelmatig ter sprake. Kan ik het ook mooi een keer lezen zodat ik er zelf ook meer van af kom te weten.

  Beantwoorden
 • Erik Offenberg

  Vanaf februari zal ik professioneel gaan vliegen voor een drone bedrijf. Ik denk dat dit boek mij nog meer informatie kan verschaffen naast mijn opgedane kennis tijdens de opleiding voor RPA-L en de vervolgcursus inspectie DJI UTC.
  Omdat de opleidingen alweer een jaar geleden zijn en de technologie zeker niet heeft stilgestaan zou ik dit boek erg graag willen winnen.

  Beantwoorden
 • Erg benieuwd hoe het maken van een drone in elkaar steekt en welke gedachtengangen erin zitten….

  Beantwoorden
 • Ik doe mee voor mijn broer. Hij is vooral een thuisknutselaar. Heeft zijn eigen 3d printers gebouwd maar veel breder geïnteresseerd. Ik weet zeker hij zich hier op zal storten en binnen de kortste keren zijn eigen drone in de lucht heeft hangen

  Beantwoorden
 • David De Ryck

  waarom autonome drones ?
  Dit boek lijkt mij voor de zowel amateur piloot als professioneel piloot een must. Alsook voor “anti-drones” mensen. Het geeft een nadere kijk hoe het werkt en wat er uit kan gehaald worden. Een drone is tenslotte steeds geprogrammeerd door de mens. En de mens bestuurt en coördineert. Het leger “patrouilleert” ook met fixed wing (autonomous) in airspace .
  het is een interessante tool voor firma’s , ziekenhuizen, hulpdiensten,aso.
  Dit boek zal een magneet zijn om te lezen.
  veel gegadigden,slechts 1 winnaar . The game is on ! 🙂

  Beantwoorden
 • W. Oosterbaan

  Nou net zoals het voorbestemd was door de achternaam van de auteur om een handboek over drones te schrijven, omdat alle letters in DrONeS zitten, is het voor mij voorbestemd om dit te winnen omdat mijn achternaam ook volledig in hANdBOEk AuTonOme dRoneS zit.

  Dit kan geen toeval meer zijn toch?!

  Zoals men altijd zegt: “Het leven met een drone, is wonderschoon”

  Beantwoorden
 • Erg interessant boek en een leuke actie!
  Ik ben zelfs ook vliegtuigmodelbouwer en gecertificeerd drone pilot met ruime kennis in electronica en programmering, ook heb ik al modelvliegtuigen met Pixhawk flight controller en eigen drone ontwerpen gerealiseerd.
  Binnen ons bedrijf ben ik lid in een werkgroep voor onderzoek van geschikte industriële toepassingen van autonome drones. Mijn grote droom is op termijn met een eigen bedrijf in deze business sector te beginnen. Het boek zou hiervoor zowel inspiratie als ook waardevolle hulp zijn!

  Beantwoorden
 • Leuk, ik doe graag mee voor mijn toekomstige drone!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier