AirHub biedt oplossing tegen lekken van data via drones van DJI

Niet lang geleden werden gebruikers van DJI-drones opgeschrikt door berichtgeving over het mogelijk lekken van gevoelige data naar servers in China. Dat was zelfs aanleiding tot kamervragen over het gebruik van DJI-drones door overheidsorganisaties. Appontwikkelaar AirHub heeft nu een oplossing bedacht die gebruikers in staat stelt om gewoon te blijven vliegen met drones van DJI, maar dan met volledige controle over hun data en privacy.

Security-issues

Al jaren is er veel te doen over mogelijke cybersecurityproblemen bij het gebruik van drones van DJI. Toen onderzoeksplatform Investico hier op 29 september 2021 aandacht aan besteedde, leidde dat in Nederland tot veel ophef in de media en er werden zelfs kamervragen gesteld over het gebruik van drones van DJI door de politie, Rijkswaterstaat en andere overheden.

De zorgen over mogelijke securityproblemen bij het gebruik van DJI-drones leidde ook bij AirHub tot veel vragen van klanten. Om die reden is vanuit AirHub onderzoek gedaan naar een oplossing waarbij de hardware van DJI gebruikt kan blijven worden, terwijl de aansturing en dataverwerking via de AirHub-app en server loopt. Zodat het risico van mogelijke datalekken wordt voorkomen.

AirHub Secure Data Mode

Volgens AirHub gebruiken bijna al hun klanten drones van DJI, aangezien de prijs-kwaliteitverhouding niet wordt geëvenaard door drones van concurrerende merken. Daarnaast geven veel klanten aan dat ze aanzienlijke investeringen hebben gedaan in DJI-hardware en deze drones om die reden graag willen blijven gebruiken.

Een oplossing is om een eigen besturingsapp te gebruiken, zodat je niet afhankelijk bent van DJI-software. AirHub is een voorbeeld van zo’n app. En dankzij de nieuwe Secure Data Mode, die in samenspraak met klanten werd ontwikkeld en begin januari 2022 werd uitgerold, krijgen gebruikers de volledige controle over hun data en privacy.

Veilige verbinding

Dankzij een nauwe integratie met de besturingssoftware van DJI kunnen dronepiloten via de AirHub-app alle functionaliteiten gebruiken zoals ze gewend waren. Daar is nu de nieuwe Secure Data Mode aan toegevoegd, waarmee een dronepiloot alle onnodige en niet essentiële uitgaande data kan blokkeren.

Het blokkeren werkt via de AirHub Virtual Private Network (VPN)-verbinding die de AirHub-app opzet zodra de Secure Data Mode wordt geactiveerd. De AirHub VPN monitort de dataverbinding en blokkeert automatisch alle onnodige uitgaande data. Zodoende kunnen de veiligheidsrisico’s worden beperkt en kunnen alle drones van DJI veilig gebruikt worden.

Alle functies beschikbaar

Het unieke van de Secure Data Mode is dat alle uitgaande data van de drone via het AirHub-platform wordt verstuurd en wordt gemonitord. Op die manier kan uitgaande data voor functionaliteiten zoals videostreaming, het ontgrendelen van geofences en luchtruimgegevens worden gewhitelist en werken deze functies nog steeds. Zo kunnen dronevluchten op een veilige en efficiënte manier worden uitgevoerd waarbij ze voldoen aan de veiligheidseisen van elke organisatie.

De beveiligingsoplossing werkt voor elk type drone die wordt bestuurd via de iOS-versie van de AirHub-app, geschikt voor iPhone en iPad. AirHub werkt momenteel ook aan een oplossing voor de DJI Smart Controller: deze oplossing komt in de loop van 2022 beschikbaar. Daarnaast komt er ook een integratie met Parrot zodat ook drones van dat merk kunnen worden gekoppeld aan de beveiligde AirHub-besturingsapp.

AirHub kan gratis worden gedownload via de Apple App Store en Google Play. Om gebruik te kunnen maken van de Secure Data Mode dient men te upgraden naar een Enterprise abonnement.

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!