DronefotografieMarkt

Dronestagram overgenomen door Franse aanbieder van drone-stockbeelden

Dronefotoplatform van het eerste uur Dronestagram is overgenomen door de Franse aanbieder van drone-stockbeelden HOsiHO. Dat meldt Dronestagram-oprichter Eric Dupin in een email aan de gebruikers van het platform. Dankzij de overname zal er nieuw leven worden geblazen in het al enige tijd zieltogende fotoplatform, dat werd opgericht in 2013.

Online community voor dronefotografie

Dronestagram was ’s werelds eerste online community gericht op dronefotografie en -video. Het platform werd opgericht door Fransman Eric Dupin. Dronepiloten van over de hele wereld konden er foto’s (en later ook video’s) uploaden en deze op een kaart plaatsen.

Binnen een paar jaar groeide het platform uit tot een community met tienduizenden leden. Ieder jaar organiseerde Dronestagram een International Drone Photography Contest, die in 2016 zelfs door National Geographic werd gesponsord. Ook verscheen het boek Dronescapes, met daarin de mooiste dronefoto’s vanuit de community.

Met de afnemende interesse bij het grote publiek voor drones en de groei van andere platformen zoals SkyPixel van DJI en de talloze Facebookgroepen gewijd aan dronefotografie kwam er echter een einde aan de ambities van Dronestagram. Ook leidde de steeds strenger wordende regelgeving voor drones in toenemende mate voor juridische problemen, met name op het vlak van aansprakelijkheid voor illegaal gemaakte beelden.

Overname

Medio december 2021 besloot oprichter Eric Dupin de stekker uit Dronestagram te trekken, tenzij er een partij geïnteresseerd zou zijn in een overname. Er bleek inderdaad interesse te zijn en diverse partijen meldden zich bij Dupin. Na een aantal gesprekken kwam HOsiHO naar voren als de meest geschikte overnamekandidaat. Afgelopen week werd de overname afgerond.

HOsiHO werd opgericht in 2014 en richt zicht zich op de verkoop van aerial stockbeelden. Het bedrijf beschikt over een netwerk van dronepiloten die beeldmateriaal maken. Volgens Dupin komt er met de overname van Dronestagram nieuw leven in het platform. Het is nog niet duidelijk wat de plannen van HOsiHO precies zijn: mogelijk gaat het bedrijf de rechten exploiteren of het netwerk van dronepiloten activeren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier