Incident

Zweedse politie doet onderzoek naar drone boven kerncentrale

De Zweedse politie heeft afgelopen weekend een zoektocht ingesteld naar een groot formaat drone die boven de grootste kerncentrale in het land werd gesignaleerd. Het onbemande luchtvaartuig werd waargenomen vanuit een politiehelikopter, maar verdween na enige tijd uit het zicht. Ook kwamen er afgelopen week meldingen over drones boven andere kerncentrales. Het incident wordt in verband gebracht met de toegenomen spanningen tussen Rusland en de NAVO.

Fors formaat drone

Het voorval vond op vrijdagavond plaats. Een bewaker signaleerde een drone boven de kerncentrale Forsmark in de gemeente Östhammar, zo’n 150 km ten noorden van Stockholm. De centrale stamt uit 1980 en omvat drie reactors. Het beheer is in handen van Vattenfall. Volgens de bewaker ging het om een “fors formaat drone”, krachtig genoeg om “de harde wind in het gebied te weerstaan”.

Een politiehelikopter arriveerde snel ter plaatse en nam de drone tegen negen uur voor het eerst waar. De drone cirkelde enige tijd rond de kerncentrale, maar net na tien uur raakte het toestel uit het zicht van de politie. Als laatste werd waargenomen dat de drone oostwaarts richting Gräsö vloog, een eiland in het noordelijke deel van de archipel van Stockholm.

‘Zeer ernstige incidenten’

De Zweedse politie is inmiddels een voorlopig onderzoek gestart naar de dronevlucht. Volgens de politie zijn er ook meldingen binnengekomen van drones boven de kerncentrales in Ringhals, Oskarshamn en Barsebäck. “Dit zijn zeer ernstige incidenten, zeker als we een verband kunnen zien”, zegt Petra Blomqvist, woordvoerster van de politie.

Volgens de Zweedse politie wijst niets erop dat de drone in het gebied van de kerncentrale is geland, en evenmin lijkt het erop dat het voorwerpen uit de lucht heeft laten vallen. “Wat er precies is gebeurd, kan ik niet beoordelen. Maar we onderzoeken een mogelijk verband, door middel van landelijke coördinatie, tussen de meldingen”, aldus Blomqvist.

De politie heeft momenteel geen verdachten en onderzoekt de gebeurtenissen als “ongeautoriseerde toegang tot beschermde objecten, schendingen van de luchtvaartwetgeving en illegale monitoring van beschermde objecten”.

Toegenomen spanningen

In diverse Zweedse media wordt gespeculeerd dat de meldingen van drones mogelijk verband houden met de gespannen situatie tussen Rusland en de NAVO. Volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet zijn er vorige week meerdere Russische landingsvaartuigen de Oostzee binnengevaren, iets wat door Defensie wordt omschreven als ‘abnormaal’. Het Zweedse leger heeft daarop extra manschappen en materiaal gestationeerd op het oostelijk gelegen eilandje  Gotland.

(bron: Berlingske – coverfoto: Vattenfall)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier