Onderwaterrobots en drones moeten lab overbodig maken bij meten waterkwaliteit
Om de kwaliteit van ons drinkwater te kunnen garanderen worden er regelmatig monsters genomen in Nederlandse binnenwateren zoals recreatieplassen, rivieren en havens. Nu nog worden die in een lab geanalyseerd, een tijdsintensief proces. In de toekomst moeten drones en onderwaterrobots het proces van bemonsteren en analyseren gaan uitvoeren. Om dat mogelijk te maken is een nieuw onderzoeksproject van start gegaan.
Monitoringssysteem
Het onderzoeksproject Hyperspectral Water Measurement by Drones and ROV – afgekort HyperWater – zal worden uitgevoerd door de maritieme operator en systeemintegrator DroneQ Robotics en specialist in AI en spectral imaging Spectro-AG. Het project wordt bekostigd vanuit een R&D subsidie die eind 2021 werd toegewezen door de de MKB-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT).
Het idee is dat drones en onderwaterrobots in combinatie met AI kunnen zorgen voor een veel sneller meet- en analyseproces, doordat er geen watermonsters meer naar een laboratorium gestuurd hoeven te worden. In plaats daarvan wordt de waterkwaliteit op locatie door middel van spectroscopie in kaart gebracht. Een algoritme op basis van AI draagt zorg voor de interpretatie, waarna de resultaten direct bekeken kunnen worden.
Hamed Mehdipoor, eigenaar van Spectro-AG, legt uit: “Wij gaan een monitoringsysteem ontwikkelen om de kwaliteit van het oppervlaktewater te meten. Dit systeem zal bestaan uit zowel een onderwaterrobot (ROV) van SEAMOR Marine Ltd. Marine als een professionele drone die met hyperspectrale camera’s in realtime zowel chemische als biologische verontreiniging van water en bodem meet. Deze data gaan naar ons centrale platform dat de meetgegevens, met behulp van artificial intelligence, automatisch omzet in relevante waarden en visuele weergaves.”
Sneller en goedkoper
Nu nog wordt de waterkwaliteit beoordeeld op basis van watermonsters. Die worden op locatie genomen en vervolgens naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Ieder jaar wordt er alleen al in Nederland 505 miljoen euro uitgegeven aan het monitoren en verbeteren van de waterkwaliteit. In veel gevallen is de waterkwaliteit echter onder de maat, en er is dan ook veel vraag naar het verhogen van de meetfrequentie en het aantal meetpunten.
Volgens John Troch van DroneQ Robotics valt er veel winst te behalen door het proces te automatiseren en nieuwe technologie te introduceren. “De oude manier van werken heeft een aantal belangrijke nadelen die kwalitatief watermanagement en een geïntegreerde aanpak in de weg staan. Daarnaast is de werkwijze tijdrovend en duur.”
Uitrol in Europa
Als het monitoringssysteem in Nederland blijkt te werken, zal het consortium zich richten op de Europese markt (130.000 meetlocaties). De initiatiefnemers verwachten snel een concurrerende positie te kunnen verwerven.
(via Space53)