Nieuws

‘Voorbereidingen langste dronevlucht in Europa gaan volgens plan’

De voorbereidingen voor de langste dronevlucht in Europa, die vorig jaar werd aangekondigd, gaan volgens plan. Dat meldt ingenieursbureau Antea Group. Het doel is om met een drone vanuit Oranjewoud in Friesland over een lengte van 750 kilometer naar de Deense hoofdstad Kopenhagen te vliegen. Dat moet nog dit jaar gaan gebeuren. Inmiddels is de eerste vergunningaanvraag de deur uit.

Maatschappelijke uitdagingen

Met het project Xpedition New Horizons wil Antea Group aandacht vragen voor de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan als het gaat om duurzaamheid. Het idee is om te laten zien waar drones in de nabije toekomst veilig voor ingezet kunnen worden en wat dit aan waardevolle informatie kan opleveren voor het duurzamer maken van onze leefomgeving. Ook grijpt Antea Group de dronevlucht aan om het 70-jarig bestaan van het bedrijf te vieren.

Voor de uitvoering van de recordvlucht is Antea Group een samenwerking aangegaan met AirHub en DroneQ Robotics. Coert Ruseler, businesslijndirecteur Milieu, Veiligheid & Gezondheid: “Hun expertise is van grote waarde in de voorbereiding en de uitvoering.” Daarnaast voert Antea Group gesprekken met de drie landen waarin de dronevlucht plaatsvindt en is de vergunningaanvraag voor Nederland inmiddels ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Hoofdbrekens

Niet eerder werd een dronevlucht gemaakt door drie nationale luchtruimen. Dat brengt de nodige hoofdbrekens met zich mee. Ruseler: “Zo zijn er per land naast de Europese wet- en regelgeving nog veel specifieke zaken rondom drones te regelen. Daarnaast heb je bij de planning rekening te houden met snelwegen, hoogspanningskabels, natuurgebieden en spoorlijnen. En bij het passeren van de landsgrenzen met verschillende mobiele netwerken.”

De beoogde vliegroute. Bron: Antea Group
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier