Nieuws

VAE verbiedt vliegen met hobbydrones na drone-aanval door rebellen

De Verenigde Arabische Emiraten heeft een verbod uitgevaardigd op het vliegen met hobbydrones naar aanleiding van een recente drone-aanval in de buurt van hoofdstad Abu Dhabi. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Bij die terroristische aanval kwamen drie mensen om het leven en werden een aantal olietanks opgeblazen.

Reactie op aanslag

De aanval, waarbij drones voorzien van explosieven en raketten werden gebruikt, vond vorige week maandag plaats. Daarbij werden de internationale luchthaven en een raffinaderij getroffen. De aanslag werd achteraf opgeëist door Houthi-rebellen uit Jemen. Drie mensen lieten het leven en er vielen zes gewonden.

Als reactie op de aanval heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten om een tijdelijk verbod in te stellen op het recreatief vliegen met drones. Ook mag er tijdelijk niet worden gevlogen in sportvliegtuigen. Wie het verbod overtreedt, riskeert een gevangenisstraf. Alleen bedrijven die beschikken over de juiste vergunningen mogen nog dronevluchten uitvoeren.

In het persbericht wordt met geen woord gesproken over de aanslag van vorige week. In plaats daarvan stelt het ministerie dat “de beslissing is genomen naar aanleiding van recent waargenomen misbruik, waarbij gebruikers zich op terrein begaven waar zulke activiteiten verboden zijn”.

Dronetoepassingen stimuleren

Het droneverbod doorkruist recente initiatieven vanuit de regering om het gebruik van drones en elektrisch aangedreven luchttaxi’s juist breed te stimuleren. Op 12 januari hield het ministerie van Transport nog een bijeenkomst om de regelgeving voor het gebruik van dronetaxi’s te bespreken. Zo voorziet het stadsbestuur van Dubai een grote rol voor Urban Air Mobility als het gaat om smart city-projecten, maar dan moet het juridisch kader wel goed geregeld zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “VAE verbiedt vliegen met hobbydrones na drone-aanval door rebellen

  • Goeie zet van die zeer slimme arabieren.
    Nu nog wachten tot ze rug zakken/tassen gaan verbieden. En auto’s, vrachtwagens en natuurlijk ook postpakketten. Want dat wordt en werd allemaal gebruikt bij en door bommen gebruikers.
    Jaja. Die arabieren zijn echt slim –

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier