ProProductnieuws

Deze ROV/drone kan zowel in de lucht als onder water inspecties uitvoeren

In toenemende mate worden drones en onderwaterrobots (ROV’s) ingezet om bijvoorbeeld windmolenparken op zee te inspecteren. Drones lenen zich perfect om de mast en wieken te checken op onregelmatigheden, terwijl de fundering kan worden geïnspecteerd met ROV’s. De Japanse drone-ontwikkelaar ProDrone heeft nu een drone ontwikkeld die zowel in de lucht als onder water inspecties kan uitvoeren.

Sea-Air Integrated Drone

De Sea-Air Integrated Drone, zoals het toestel is genoemd, bestaat feitelijk uit twee op afstand bestuurde (lucht)vaartuigen. Vliegend door de lucht maakt de ROV deel uit van de payload van de drone, waarbij de camera luchtopnamen kan maken, net zoals bij een gewone drone. Eenmaal geland op het wateroppervlak, koppelt de ROV zich los van de drone en kunnen er onderwateropnamen worden gemaakt.

De drone werd ontwikkeld door ProDrone, in samenwerking met de Japanse telecomoperator KDDI en ontwikkelaar van onderwaterrobots QYSEA Technology. Er werd maar liefst zes jaar gestoken in de ontwikkeling van de drone. Het resultaat is de eerste commercieel beschikbare drone die zowel in de lucht als onder water gebruikt kan worden.

Signaaloverdracht

Voor de signaaloverdracht is de ROV – een aangepaste versie van de Fifish V6 Plus – met een kabel verbonden aan de drone. Die kan tot een diepte van 150 meter worden uitgerold. De operator krijgt het beeld draadloos via de drone toegestuurd. Voor het maken van opnamen is de ROV voorzien van een 12-megapixel 4K UHD camera met een 1/2.3” CMOS-sensor van Sony.

Een dergelijke inspectiedrone heeft als voordeel dat maritieme infrastructuur in één keer kan worden geïnspecteerd. Het is niet meer nodig om afzonderlijke teams in te schakelen voor de opbouw boven water en de fundamenten onder water. Bovendien kan de ROV op iedere gewenste plek op het wateroppervlak aan een duik beginnen, ook op enige afstand van de operator.

Toepassingen

“In offshore windenergie kan de drone worden ingezet om complexe inspecties en onderhoudswerkzaamheden aan de frames en funderingen uit te voeren om menselijke risico’s sterk te verminderen”, aldus een woordvoerder van QYSEA. “In de aquacultuursector kan de drone gebruikt worden om gewassen in de gaten te houden, en om onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren met behulp van de vele aanvullende tools van de ROV. Andere maritieme toepassingen zijn onder meer zoek- en bergingsoperaties, rompinspecties en verschillende andere onderzeese activiteiten.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier