Nieuws

Iran veroordeelt Franse toerist tot 8 jaar cel vanwege vliegen met drone

Een 36-jarige Fransman is afgelopen week door het Iraanse gerechtshof veroordeeld tot 8 jaar celstraf omdat hij zich met zijn drone schuldig gemaakt zou hebben aan spionage. Benjamin Brière (36) werd in 2020 opgepakt nadat hij met zijn hobbydrone foto’s had gemaakt in de woestijn nabij de grens tussen Iran en Turkmenistan. Brière claimt dat hij geen kwaad in de zin had en gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Campertrip

Benjamin Brière was met zijn camper aan het rondreizen door Iran. Ondanks een verbod op het maken van foto’s en het vliegen met drones aan de grens met Turkmenistan maakte hij her en der wat luchtopnamen van zichzelf en zijn campertje. Dit tot ongenoegen van de autoriteiten, die de Fransman aanhielden en in de cel gooiden. Dat was in mei 2020. Sinds die tijd zit de Fransman vast en werd er achter gesloten deuren een proces gevoerd.

Ondanks het onschuldige karakter van zijn vakantiekiekjes heeft Brière zich schuldig gemaakt aan het maken van ‘foto’s van verboden gebieden’, stelt de rechtbank in de uitspraak. Bovendien had hij op sociale media kritische opmerkingen gemaakt over de verplichting voor Iraanse vrouwen om een hijab te dragen. Op basis daarvan acht de rechtbank ‘propaganda tegen het Iraanse regime’ bewezen. Alles bij elkaar is 8 jaar celstraf geëist.

‘Politiek proces’

De Franse advocaat Philippe Valent noemt de uitspraak van de Iraanse rechtbank ‘onaanvaardbaar’. Volgens Valent heeft Brière geen eerlijk proces gekregen en is er sprake van partijdige rechters. Ook heeft hij niet de kans gekregen om zichzelf te verdedigen. Brière’s zus Blandine verdenkt Iran van een politiek proces, met als doel om de complexe onderhandelingen over een nucleaire deal te beïnvloeden.

Benjamin Brière ging rond de kerst in hongerstaking tegen zijn opname. Volgens zijn advocaat gaat zijn gezondheid snel achteruit en verkeert hij ’in shock’ als gevolg van de veroordeling. Over twee weken gaat hij in beroep tegen de aanklachten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Iran veroordeelt Franse toerist tot 8 jaar cel vanwege vliegen met drone

    • Hoe dom en eigewijs kan iemand zijn…. in Iran met een drone plaatjes maken waar het verboden is. Je weet waar je bent, gedraag je dan netjes. Dat straffen in Iran buitenproportioneel had deze meneer moeten weten als je daar gaat reizen, kan hier geen medelijden mee hebben. Ook nog even wat kritiek geven op de regels van het land waar je te gast bent (en je weet dat ze niet mals zijn met sancties). Natuurlijk ben ik het niet eens met de wetgeving en handhaving in Iran maar dat is in heel veel landen zo. Dan kan je er voor kiezen om niet te gaan of in bepaalde landen sommige onderwerpen niet aan te snijden of activiteiten niet te doen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier