Achtergrond

Coverdrone: ‘pilot error’ nog altijd meest voorkomende reden voor verzekeringsclaim

De Britse droneverzekeraar Coverdrone heeft een top 10 opgesteld van de meest voorkomende redenen voor verzekeringsclaims in 2021. Wat blijkt: ‘pilot error’ is nog altijd lijstaanvoerder, alhoewel dit in 2021 minder vaak voorkwam dan het jaar ervoor. Opmerkelijk is dat verlies van een drone als gevolg van een flyaway vaker werd geclaimd, terwijl mechanische problemen minder vaak werden gemeld.

Pilot error komt vaakst voor

Ieder jaar stelt Coverdrone een lijst op van de meest voorkomende redenen voor verzekeringsclaims. Niet alleen krijgt de verzekeraar op die manier beter inzicht in de markt, ook dronegebruikers kunnen hun voordeel doen met de statistieken. Het is daarom interessant om te zien wat de meest gemelde oorzaken voor het verlies van een toestel zijn.

Volgens Coverdrone zijn de meeste crashes te wijten aan menselijke fouten, ook wel bekend als pilot errors. Toch is er verbetering te zien: in 2020 waren pilot errors goed voor 49% van de claims, in 2021 was dat nog maar het geval in 33% van de gevallen. Als mogelijke oorzaak denkt Coverdrone aan de vorig jaar ingevoerde theorietoets.

Meer flyaway’s

Opmerkelijk is dat het fenomeen flyaway – het ongecontroleerd wegvliegen van een drone – in 2021 vaker voorkwam dan in 2020. Mechanische problemen kwamen daarentegen minder vaak voor. Uitval van de stroomvoorziening en problemen met de verbinding werden ook vaak aangevoerd als reden voor het verlies van een drone.

De volledige top 10 is hieronder te vinden. Overigens stelt Coverdrone dat de claims in ruim 98% van de gevallen werden opgelost. De verzekeraar raadt dronepiloten aan om in het geval van een ongeluk of toestelverlies zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, zoals foto’s, flight logs en aankoopbewijzen. In het geval van claims door professionals dient men ook vluchtplannen, vergunningen en het operationeel handboek aan te leveren.

Top 10 claims

  1. Pilot error
  2. Onopzettelijke schade
  3. Uitval van dataverbinding
  4. Flyaway
  5. Verlies van spullen
  6. Mechanisch probleem
  7. Vogelaanvaring
  8. Stroomuitval
  9. Weersomstandigheden
  10. Diefstal uit een voertuig
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier