Pro

Noorwegen zet drones met stralingsdetectors in vanwege zorgen om nucleaire activiteiten op zee

Vijf schepen van de Noorse kustwacht worden binnenkort standaard uitgerust met drones voorzien van stralingsdetectors. De maatregel is genomen vanwege zorgen over het toenemend aantal nucleaire schepen en drijvende kerncentrales in de internationale wateren rondom Noorwegen. De drones kunnen worden gebruikt om de verspreiding van radioactieve stoffen te meten in het geval van een nucleair incident op zee.

Nucleaire activiteiten

In de internationale wateren rondom Noorwegen en in het Arctisch gebied wordt in toenemende mate gevaren door nucleair aangedreven vrachtschepen, ijsbrekers en onderzeeërs, met name afkomstig uit Rusland. Daarnaast is er sprake van de ontwikkeling van drijvende kerncentrales en nucleaire installaties op de Noordpool. Veel van deze schepen en installaties zijn echter verouderd aan het raken.

In Noorwegen woont een groot gedeelte van de bevolking aan de kust, waardoor een kernramp op zee grote gevolgen zou hebben. In het geval van een incident is het niet ondenkbaar dat veel Noren worden blootgesteld aan radioactieve stoffen, zeker als de wind in de richting van de kust staat. Het gevaar is niet fictief: in augustus 2019 vond er in het zuidelijke deel van de Witte Zee ten oosten van Noorwegen een stralingsincident met een Russisch wapensysteem plaats, waarbij meerdere doden vielen.

Metingen uitvoeren op zee

Om in het geval van een nucleair incident snel een goed beeld te verkrijgen van de verspreiding van radioactieve deeltjes gaat de kustwacht drones inzetten die voorzien zijn van stralingsdetectors. Daartoe is de kustwacht een samenwerking aangegaan met de marine en het Noorse agentschap voor nucleaire veiligheid. Een team van deze organisatie heeft afgelopen oktober in de VS geoefend op het meten van straling door middel van drones.

De drones vormen een aanvulling op de vaste detectors die aan de kust zijn opgesteld. Zodra er een vermoeden bestaat van een nucleair incident, kunnen de drones vanaf veilige afstand over het verdachte gebied worden gestuurd om metingen uit te voeren. Ook kunnen de drones worden ingezet tijdens reddingsmissies en voor het uitvoeren van inspecties.

Eerste test

De schepen met de drones aan boord patrouilleren zowel op de Noordzee als op de Barentszzee. In mei van dit jaar zullen de detectiesystemen voor het eerst worden getest tijdens een oefening bij Bodø, in het noorden van Noorwegen.

(Bron: The Barents Observer)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier