Markt

‘DJI verdoezelde financiële banden met Chinese overheid’

Dronemaker DJI heeft bewust verzwegen dat het bedrijf diverse investeringen heeft ontvangen vanuit de Chinese overheid, blijkt uit nieuwe bedrijfsdocumenten die in handen zijn van The Washington Post. Volgens deze documenten waren vier aan de overheid gelieerde fondsen betrokken bij de investeringen. Een Amerikaanse telecomtopman spreekt zijn zorgen uit over de financiële relaties tussen DJI en Beijing.

Nieuwe documenten

De nieuwe beschuldigingen aan het adres van DJI volgen uit een onderzoek dat de Amerikaanse zakenkrant uitvoerde in samenwerking met videosurveillancebedrijf IPVM. Volgens de documenten die tijdens het onderzoek boven water kwamen, heeft DJI in de afgelopen jaren investeringen ontvangen van vier fondsen die gelieerd zijn aan de overheid. Eén van die partijen bevordert samenwerkingen tussen private bedrijven en het Chinese leger.

De financiële bemoeienis vanuit de Chinese overheid is ‘zeer verontrustend’, stelt Federal Communications Commission-topman Brendan Carr. De FCC is de organisatie die in de VS over het gebruik van het radiospectrum gaat. Eind vorig jaar trok de FCC al aan de bel over de cybersecurityrisico’s die gepaard zouden gaan met het gebruik van drones van DJI. Zo zouden drones van DJI data doorsturen naar servers in China. De FCC noemde DJI toen zelfs ‘Huawei met vleugels’. Niet lang daarna werd DJI door president Biden op de zogenaamde entity list geplaatst, een lijst van Chinese bedrijven waaraan geen Amerikaanse technologie mag worden geleverd.

Privaat gefinancierd

DJI is een privaat gefinancierd bedrijf. De dronemaker is gevestigd in Hong Kong, waar het niet wettelijk vereist is om openbaarheid te geven over de investeerders. DJI-woordvoerder Adam Lisberg bestrijdt echter dat er sprake is van ‘directe’ financiële inmenging of politieke bemoeienis vanuit Beijing.

“DJI is een particulier bedrijf. Het bedrijf wordt uitsluitend beheerd door het oprichtersteam, dat ook de meerderheid van het bedrijf in handen heeft. Andere aandeelhouders dan de oprichters nemen niet deel aan het management en de werking van het bedrijf.”

Banden met de overheid

Maar de fondsen die DJI als een investering vermelden, zijn onder meer China Chengtong Holdings Group, dat rechtstreeks wordt beheerd door de staatsbedrijf Assets Supervision and Administration Commission (SASAC) van Peking, een organisatie op ministerieel niveau die door de Chinese staatsraad is belast met het beheer van de staatsbedrijven van het land.

“Als SASAC niet de regering van de Volksrepubliek China is, weet ik het niet meer. Als SASAC in jou heeft geïnvesteerd, betekent dat dat de Chinese overheid in jou heeft geïnvesteerd’, zegt Charles Rollet, de IPVM-analist die de banden ontdekte tussen DJI en China Chengtong, die in DJI investeerde via een fonds voor opkomende technologieën, volgens bedrijfsdocumenten.

Topmodel M300 van DJI wordt veelvuldig ingezet voor industriële inspecties.

In tegenspraak

“Het is rechtstreeks in tegenspraak met wat [DJI-woordvoerders] hebben gezegd om de bezorgdheid rond de Chinese regering weg te nemen”, zei Rollet. “DJI heeft gezegd dat ze geen Chinese overheidsinvesteringen hebben. Dit bewijs spreekt dat rechtstreeks tegen.”

Ook in Nederland ligt het gebruik van apparatuur van DJI onder een vergrootglas. Veel overheidsorganisaties vliegen met drones van DJI, waaronder politie, brandweer en Rijkswaterstaat. Volgens toenmalig minister Grapperhaus was er geen aanleiding om aan te nemen dat er gevoelige data zou weglekken via Chinese drones, omdat de overheid ‘eigen besturingsapps‘ zou hebben ontwikkeld – iets waar Dronewatch vraagtekens bij zette.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “‘DJI verdoezelde financiële banden met Chinese overheid’

  • Dat er door de regering wordt geïnvesteerd in een bedrijf is niet ongebruikelijk – Boeing heeft commerciele contracten maar ook contracten met de regereing (AF1) en US militaire contracten. Dat is niet zo vreemd, maar wel dat DJI het ontkent.
    In *ieder* Chinees bedrijf van enige omvang zit iemand van de regering die een oogje in het zeil houdt! Dat is daar ook een geaccpeteerd feit – doet een bedrijf foute dingen of wordt het te groot (Ali) dan wordt er ingegrepen.

    Beantwoorden
  • Zou Xi Jinping ingrijpen als hij weet dat chinese bedrijven in staatsbelang ‘stiekume’ software in hun drones,straatcamera’s etc. verstoppen ?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier