Nieuws

Brits politiekorps wil netwerk van vertiports voor politiedrones

Het Britse politiekorps West Midlands Police wil een netwerk van vertiports gaan aanleggen waar vandaan politiedrones kunnen opstijgen. Daarmee wil het korps vooruit lopen op een toekomst waarin drones een steeds grotere rol gaan spelen als het gaat om toezicht vanuit de lucht. Voor de realisatie van de infrastructuur gaat het korps een samenwerking aan met Urban-Air Port. In april wordt er een vertiport gedemonstreerd van waaruit ook vrachtdrones en luchttaxi’s kunnen opereren.

Drones overal standby

West Midlands Police zet al sinds 2017 drones in. Afgelopen jaar had het korps 46 dronepiloten in dienst, die in totaal 3.450 dronevluchten uitvoerden. De drones worden ingezet om assistentie te verlenen bij calamiteiten zoals verkeersongevallen. Ook worden er regelmatig vermiste personen opgespoord door middel van drones met warmtebeeldcamera’s. Daarnaast komen de drones regelmatig goed van pas bij het oppakken van inbrekers en criminelen.

Maar voor de toekomst heeft het korps nog veel grotere plannen. Nu nog moet er na iedere spoedeisende oproep een team van dronepiloten op pad met een drone in de kofferbak. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er op meerdere plekken in de regio drones komen te staan die op ieder moment in actie kunnen komen. Om dat mogelijk te maken wil het korps kunnen beschikken over een netwerk van strategisch gesitueerde opstijglocaties.

Inspecteur Mark Colwell is enthousiast over het project: “Drones bieden een kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier om beeldmateriaal van bovenaf te verkrijgen. Ze helpen ons met een breed scala aan toepassingen. Hoewel er nog steeds behoefte is aan een helikopter om achtervolgingen op hoge snelheid en over lange afstanden uit te voeren, bieden drones ons het voordeel van extra luchtsteun op die momenten dat een helikopter niet te rechtvaardigen is.”

Vertiports

Voor de realisatie van de vertiports is het West Midlands Police een samenwerking aangegaan met Urban-Air Port Limited. Dit bedrijf opent in april een ‘pop up’ vertiport waar niet alleen politiedrones, maar ook eVTOLs zoals vrachtdrones en zelfs luchttaxi’s gebruik van kunnen maken. Het doel is om de techniek te kunnen demonstreren aan belangstellenden. De ‘Air One’-proefopstelling wordt bekostigd door de Britse overheid en door Hyundai’s Urban Air Mobility-afdeling Supernal.

Volgens assistent-korpschef Mike O’Hara is het ‘een opwindende tijd’ als het gaat om het gebruik van drones door de politie. “Als korps ontvangen we meer dan 2.000 noodoproepen per dag, dus de mogelijkheid om drones in te zetten om de hulpverleningssector te innoveren is eindeloos. Urban-Air Port stelt ons in staat om te verkennen, te demonstreren en te implementeren wat de toekomst in petto heeft voor het toezicht vanuit de lucht.”

Opmerkelijk detail is dat een aantal agenten uit het betreffende korps in 2015 nog klaagden over de dure drones die het korps had aangeschaft. “Die drones zijn weggegooid geld”, klonk het destijds.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier