Nieuws

Israël wil ‘ijzeren lasermuur’ tegen ongewenste drones

De Israëlische regering wil een systeem van hoogenergetische lasers gaan inzetten om te voorkomen dat er drones en raketten van terroristen over de grens kunnen komen. Het systeem heeft de sciencefiction-achtige naam ‘Iron Beam Laser Wall’ gekregen. De lasermuur moet binnen een jaar in gebruik worden genomen. Aanvankelijk zal het systeem eerst aan de zuidgrens gestationeerd worden, later volgen de andere grenzen.

Lasermuur

Regelmatig worden Israëlische nederzettingen op de Gazastrook onder vuur genomen, dikwijls vanaf Palestijns grondgebied. Daarvoor worden naast raketten en mortieren ook steeds vaker kamikazedrones ingezet. Om een einde te maken aan deze dreiging wil Israel nu gaan investeren in een systeem dat ongewenste projectielen en drones in de lucht onschadelijk kan maken.

De ‘Iron Beam Laser Wall’ is een product van defensieorganisatie Rafael Advanced Defense Systems. Het systeem omvat een aantal krachtige solid-state lasers, die een raket of drone op een paar kilometer afstand kunnen aanstralen en vernietigen. Naast de laserkanonnen omvat het systeem ook een luchtradar en een mobiel commandocentrum. Door meerdere systemen aan de grens te stationeren, ontstaat er als het ware een ondoordringbare ‘lasermuur’.

Per inzet van een laserkanon bedragen de kosten slechts 2.000 dollar. Dit in tegenstelling tot traditionele raketafweersystemen, die per interceptie honderdduizenden dollars kosten.

‘Troef ontnemen’

“Binnen ongeveer een jaar zal de Israël Defense Forces (IDF) een laseronderscheppingssysteem implementeren, aanvankelijk experimenteel en daarna operationeel. Eerst in het zuiden, en dan elders”, aldus minister-president Naftali Bennett. “Dit zal ons op middellange tot lange termijn in staat stellen om Israël te omringen met een lasermuur die ons zal beschermen tegen raketten, raketten, onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) en andere bedreigingen, en in feite de vijand de sterkste troef zal ontnemen die het heeft tegen ons.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier