Opmerkelijk

DJI Mini 2 torst ruim eigen gewicht aan drugs over grens tussen VS en Mexico

Dat drones in toenemende mate worden ingezet om drugs te smokkelen mag geen nieuws meer heten. Maar dat hiervoor zelfs de allerkleinste drones worden ingezet, is dan wel weer opzienbarend. Sterker nog: zelfs de DJI Mini 2, een drone die slechts 249 gram weegt, wordt tegenwoordig ingezet om drugs over de grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten te vervoeren. De drone blijkt meer dan zijn eigen gewicht aan drugs te kunnen torsen.

Verdachte payload

Het incident vond plaats op 7 oktober 2021. Een agent van de Drug Enforcement Administration (DEA) zag toevallig een klein formaat drone met daaraan een pakketje over de grens vliegen en landen op een parkeerplaats. Daar werd de minidrone opgepikt door een man in een grijze Mercedes. De agent kon net op tijd ingrijpen en voorkomen dat de man met de drone en zijn verdachte payload wegreed.

Aan de DJI Mini 2 – die zelf 249 gram weegt – was een pakketje met in totaal 259 gram aan crystal meth bevestigd. De illegale payload was dus zwaarder dan de drone zelf, op zich al een opmerkelijk feit. De DEA heeft het incident in onderzoek genomen en tracht uit te vinden wie de verantwoordelijke dronepiloot was. Het is niet duidelijk of aan DJI is gevraagd om medewerking te verlenen aan het onderzoek.

Klein en stil

Op grote delen van de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten staat tegenwoordig een muur van bijna 10 meter hoog. Om drugs over de grens te smokkelen grijpen bendes daarom steeds vaker naar commercieel verkrijgbare drones.

Van populaire consumentendrones zoals de DJI Phantom en DJI Mavic is bekend dat ze bijna een kg aan payload kunnen vervoeren. Grotere multirotors kunnen zelfs een paar kilo aan drugs vervoeren. Het nadeel is dat deze drones relatief goed zichtbaar en hoorbaar zijn. Wellicht was dat de reden voor deze smokkelbende om te kiezen voor de DJI Mini 2, die niet alleen klein, maar ook behoorlijk stil is.

Maar hoe klein de Mini 2 ook is, moderne dronedetectors – waaronder DJI’s eigen AeroScope, en de detectiesystemen van het Nederlandse bedrijf Robin Radar – zijn prima in staat om een alarm te geven zodra een verdachte drone wordt gesignaleerd. Mogelijk dat daardoor ook deze smokkelpoging niet onopgemerkt bleef.

Dronesmokkel in Nederland

Ook in Nederland worden er regelmatig drones ingezet om drugs te smokkelen, bijvoorbeeld naar gevangennissen. Om die reden zijn penitentiaire instellingen tegenwoordig aangemerkt als nofly-zone. Ook experimenteert de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI, niet te verwarren met de gelijknamige dronefabrikant) met anti-dronemaatregelen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier